“Bićemo najbolja lokalna vlast u Crnoj Gori”: Veselin Marković, potpredsjednik Opštine Budva

Veselin Marković, prvi čovjek budvanskog SNP-a i potpredsjednik Opštine kaže da je ova partija ostala u vladajućoj koaliciji u prijestonici turizma, zato što hoće da dokaže da to može biti najbolja lokalna vlast u Crnoj Gori, ali I zato što su ispunjeni uslovi SNP-a, odnosno predizborna obećanja data građanima. 

SNP je dao rok lokalnim vlastima da do 31. Marta ispuni obećanja, a Marković kaže da do evenutalnog raskida koalicije može doći zbog nesposobnosti i opstrukcije pojedinaca u vlasti, koji bi zbog toga snosili i posljedice.

Marković u razgovoru za portal Crna Gora kaže da je nakon što je SNP odbio da podrži izglasavanje Budžeta na sjednici prije Nove godine došlo do redefinicije međusobnih odnosa u vladajućoj koaliciji.

– Dogovorena je dinamika u ostvarivanju predizbornih obećanja i odgovornost za sve one koji ne budu mogli da se uklope u tu dinamiku- kaže Marković.

On tvrdi da sadašnja vlast u Budvi postiže neuporedivo bolje rezultate od prethodnika, ali su svjesni da još uvijek nijesu dostigli maksimum.

-Želimo da budemo najbolja lokalna uprava u Crnoj Gori. Da pokažemo da se iz naše raznorodnosti, kroz zdrave kompromise, može izgraditi kvalitet koji će građani osjetiti kroz benefite koje im ova vlast donosi. Na taj način pokazaćemo da smo ozbiljna alternativa i na državnom nivou. Vlast je stabilna onoliko koliko je neophodno da bude stabilna. Stalno se preispitujemo, uočavamo greške i trudimo se da ih ispravljamo. Budvansko iskustvo nas uči da je najgora vlast bila ona koja je bila najstabilnija i koja sa 73% glasova nije imala ni potrebu ni želju da se preispituje- kaže on.

On ističe da se sve događalo na ovaj način jer je raspušten Opštinski odbor SNP.

-Bojim se da donosioci odluke o raspuštanju skoro svih opštinskih odbora SNP nijesu dobro promislili o posljedicama. Uvođenje vanrednog stanja u trenutku kada su raspisani izbori u Beranama i Ulcinju može se negativno odraziti na povjerenje birača u našu partiju. Iskreno se nadam da ja nijesam u pravu i da će se ovi koraci pozitivno reflektovati na naš izborni rezultat, a ako na žalost budem u pravu očekujem da će odgovorni znati da na partijskim organima priznaju grešku i svoje funkcije stave na raspolaganje partiji- kaže Marković.

 

Bez uticaja Jokovića

Marković ističe da su mediji su spekulisali da je njihova odluka o uslovnom raskidu koalicionog dogovora stavljena van snage zbog pritiska centrale partije i predsjednika SNP, Vladimira Jokovića, ali on to demantuje.

-Na OO SNP Budva koji je održan u oktobru prije lokalnih izbora u četiri opštine, nakon iskazanog nezadovoljstva velikog broja članova OO načinom funkcionisanja koalicije i dinamikom ostvarenja izbornih obećanja, predsjednik Joković je dao punu podršku stavovima OO. Naglasio je da je to domen odgovornosti lokalnih odbora i naglasio da problem treba što prije rješavati, te odagnao našu bojazan da se to može negativno odraziti na već zakazane lokalne izbore. Opštinski odbor je ipak izabrao termin za svoju odluku koji nije mogao štetiti ni jednim ni drugim izborima, a još manje građanima Budve. Od pomenutog OO do danas jedini kontakt sa gospodinom Jokovićem bio je nakon što smo iz medija saznali da su raspušteni svi opštinski odbori, kada sam tražio razjašnjenje oko razloga za donošenje takve odluke, naročito kada je u pitanju Budva, čiji je odbor jedan od rijetkih kojima nije istekao mandat. Prethodna odluka o raspisivanju izbora u OO kojima je istekao mandat, a koja je donijeta na sjednici Glavnog odbora, za koju je Statutarna komisija donijela odluku da nije održana u skladu sa Statutom SNP-a, bila je neuporedivo kvalitetnija od aktuelne koju je donio Izvršni odbor. Ipak, da ostavimo da odluku o statutarnosti odluke o raspuštanju opštinskih odbora donese Statutarna komisija kojoj je upućena inicijativa- kaže Marković.

Желите рекламу на Порталу Црна Гора? Јавите нам се!

Желите и Ви да пишете за Црну Гору? Придружите нам се!