Brajović: Čudim se da Tužilaštvo nije reagovalo na izjave DF-a

#Politika #IvanBrajović #Poslanici #Sankcije

852967248dd3e6cb3942a1fe6af42945_XL-2.jpg

U crnogorskom parlamentu moraju se primjenjivati sankcije za neprimjereno ponašanje poslanika, ocijenio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović, navodeći da se očekuje da će takav zakon biti usvojen u julu.

On smatra da država treba da spriječi ekstremno ponašanje i da se čudi da tužilaštvo još nije reagovalo zbog izjava pojedinih poslanika DF-a.

“Imali smo neprimjerene scene u parlamentu, ne samo na Administrativnom odboru, mnogo gore scene su viđene nakon izglasavanja oduzimanja imuniteta poslanicima DF-a Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću. Marta Šćepanović je fizički napadnuta, a iz Fronta su kazali da je to `disciplinska packa`. Volio bih da vidim kako bi se neko od njih osjećao da ga je neko ošamario i to nazvao disciplinskom packom”, istakao je Brajović u emisiji Radija Crne Gore “Odgovoran odgovor”.

Predsjednik parlamenta je naglasio da podržava rad tužilaštva, ocijenivši da ta institucija treba da utvrđuje da li je neko prekršio zakon, ne i da procjenjuje političku situaciju.

On je upozorio da nijedna organizacija nije reagovala tim povodom, uprkos tome što su predstavnici DF upućivali i uvrede na nacionalnoj osnovi, prenosi portal RTCG.

Brajović je rekao da su izjave pojedinih čelnika Demokratskog fronta (DF) o građanskom ratu u Crnoj Gori krajnje neodgovorne.

Smatra, da će poslanici tog političkog saveza pokušati da nekulturnim i vulgarnim ponašanjem izazovu problem, ali da će parlamentarna većina ostati imuna na to i uraditi svoj posao.

“Najlakše je odgovoriti na uvredu uvredom i na fizički napad fizičkim napadom. U ovom slučaju su fizičke prijetnje odraz slabosti, a ne snage”, istakao je Brajović.

Brajović je naglasio da su i birači DF-a vidjeli da na ulici ne mogu ništa postići, kao i da je protest protiv učlanjenja Crne Gore u NATO okupio samo nekoliko stotina ljudi.

On se osvrnuo na sjednicu parlamenta zakazanu za 29.jun, na kojoj će se raspravljati i o skidanju imuniteta poslaniku Fronta Nebojši Medojeviću.

“Skidanje imuniteta doživaljavam kao mogućnost da poslanik dokaže nevinost u postupku, što bih iskreno želio. Oni su tražili rješenje pokušaja terorističkog akta od 16.oktobra, a kada to želimo da postignemo, od pojedinih poslanika opozicija postoje opstrukcije”, kazao je Brajović.

Predsjednik parlamenta smatra da opozicioni poslanici ne bojkotuju parlament, već ne dolaze na posao.

“Svi njihovi mandati su ratifikovani, uživaju sve privilegije. Primaju plate, koriste telefone koje im koristi Skupština”, objasnio je on.

Brajović se osvrnuo na parlamentarne izbore od 16.oktobra, rekavši da su potpisani svi zapisnici s biračkih mjesta, da su opozicione partije uputile ponudu manjinskim da prave vlast.

“Kada se to nije desilo, onda se izbori proglašavaju nelegitimnim, a tako ne kvalifikuju lokalne izbore nakon kojih su u prilici da formiraju vlast”, poručio je Brajović.

Podsjetio je da nijedna međunarodna institucija nije podržala bojkot, da je OEBS ocijenio da su izbori bili fer i demokratski.

“Parlament je mjesto za razgovor, ali nema uslovljavanja. Teza o ponavljanju izbora je notorna glupost”, rekao je on.

Predsjednik Skupštine je prokomentarisao i nezadovoljstvo Rusije zbog članstva Crne Gore u NATO-u, rekavši da ta zemlja slijedi svoje interese.

Istakao je i da vođenje odgovorne politike znači i donošenje teških odluka.

“Priznanjem nezavisnosti Kosova 2008. znali smo šta će to da izazove u odnosima sa Srbijom. Ti su odnosi danas u redu. Nije bilo lako da se pridružimo sankcijama EU ka Rusiji, ali imamo svoj cilj i želimo da budemo dio društva i zato ispunjavamo standarde. Nije bilo neočekivano da će Rusija preduzeti neke mjere”, objasnio je Brajović.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!