Budva: Zatvoreno biračko mjesto, žena upisivala ko dolazi na glasanje; Izlaznost do 13h 32,8%

Više od 532.000 državljana sa pravom glasa bira predsjednika Crne Gore

Rezultat slika za гласачко мјестоIlustracija: PV portal

Centar za monitoring (CeMI) sa 1.340 posmatrača i Centar za demokratsku tranziciju (CDT) sa 300 posmatrača prate regularnost predsjedničkih izbora.

12:58 Glasačko mjesto 6A na Slovenskoj plaži u Budvi zatvoreno je jer je žena uhvaćena kako upisuje ko dolazi na glasanje, saopšteno je „Vijestima“ iz budvanskog odbora DF-a. Njihovi predstavnici su saopštili da će obići to biračko mjesto.

12:49 Aktivisti Građanskog pokreta URA primjetili su nepravilnosti u Igalu, Podgorici i Beranama.

Na biračkom mjestu broj 8 – Igalo, iz obližnjeg ugostiteljskog objekta aktivisti DPS-a vode evidenciju ko od građana izlazi na biralište, navode iz URA.

Berane nepravilnostiFOTO: GP URA

Na biračkom mjestu OŠ „Branko Božović“, ispred ulaza škole primijećen momak koji vodi evidenciju izašlih birača, kazali su iz URA.

OŠ Branko Božović nepravilnostiFOTO: GP URA

U Mjesnoj zajednici „Talum“ u Beranama u prostorijama te mjesne zajednice oformljen paralelni izborni štab DPS-a u kojem se kupuju glasovi, saopšteno je iz URA.
Igalo nepravilnosti

Igalo nepravilnostiFOTO: GP URA

12:27 Drago Šćepanović iz danilovgradske Opštinske komisije kazao je „Vijestima“ da je član biračkog odbora ispred DPS-a blokirao jedan od ulaza na biračko mjesto Danilovgrad 3 i da su o tome obavijestili policiju.

„Zagradili su sporedni ulaz u dovrište škole jer se iz štaba DPS-a vidi samo glavni ulaz i oni sa te pozicije evidentiraju ko je došao na glasanje. Zbog blokade ljudi se vraćaju i prinuđeni su da idu na glavni ulaz „, kazao je Šćepanović

12.19 U Rožajama na biračkom mjestu 22 Grahovo, birač je neposredno prije ubacivanja listića u glasačku kutiju naglas izgovorio za koga je glasao, čime je narušeno tajno glasanje.

12:05 Aktivisti mojkovačkih opozicionih partija koje su podržale kandidaturu Mladena Bojaniića za predsjednika Crne Gore, tvrde da su otkrili paralelni izborni štab DPS-a na biračkom mjestu broj 17 – Brskovo.

12:02 Na biračkom mjestu br. 22 Trepča u Andrijevici, glasač je fotografisao listić, koji nakon toga nije poništen. Na biračkom mjestu br. 41 Desna Obala Ibra IX u Rožajama, glasač je fotografisao glasački listić, i nije dozvolio biračkom odboru da ga poništi, već ga je s kontrolnim kuponom ubacio u glasačku kutiju.

11:58 U Mojkovcu na biračkom mjestu broj 17 politički aktivisti kandidata vladajuće koalicije su ispred biračkog mjesta vodili evidenciju o biračima koji su glasali, zbog čega su aktivisti Demokrata od biračkog odbora zahtijevali da se glasanje na tom mjestu prekine.

„Do prekida glasanja nije došlo, i najavljeno je da će problem biti prijavljen OIK-u“, saopšteno je iz CDT-a

11:54 Iz CDT-a su saopštili da je u prostoriji za glasanje zabranjena upotreba telefona. Navode da fotografisanje listića otvara prostor za povredu tajnosti glasanja.

11:50 U Podgorici na biračkom mjestu 38A- MZ Jedinstvo birač je ubacio glasački listić sa kontrolnim kuponom u biračku kutiju, dok je član biračkog odbora zadužen za odvajanje kontrolnog kupona bio odsutan sa biračkog mjesta.

Podgorica BM 38A- MZ Jedinstvo Birač je ubacio glasački listić sa kontrolnim kuponom u biračku kutiju, dok je član biračkog odbora zadužen za odvajanje kontrolnog kupona bio odsutan sa biračkog mjesta, što suprotno članu 82 Zakona o izboru odbornika i poslanika. #ZaFerIzbore2018

11:43 U Rožajama na biračkom mjestu 11 Bijela crkva isti birač glasao je dva puta – jednom na osnovu vizuelne identifikacije usljed nestanka električne energije, a jednom kroz sistem elektronske identifikacije građana, saopštio je CeMI.

11:22 Nakon intervencije CDT-a i posjete predstavnika OIK Podgorica, na biračkom mjestu br. 14 A Sportski centar, Podgorica, ispravljena je pogrešna praksa biračkog odbora, i birači se sada potpisuju u štampani izvod iz biračkog spiska, u skladu sa Zakonom, navode iz CDT.

11:04 Izborni štab predsjedničkog kandidata Mladena Bojanića u Pljevljima podnio je zahtjev Opštinskoj izbornoj komisiji da ukloni bilbord predsjedničkog kandidata Mila Đukanovića koji se nalazi u neposrednoj blizini biračkog mjesta 85 Hotel Pljevlja.

Pljevlja izbori

FOTO: Izborni štab Mladena Bojanića

„Važeći propisi zabranjuju isticanje propagandnog materijala na biračkom mjestu i na 50 metara od biračkog mjesta, kojima se može uticati na opredjeljenje birača, a pod biračkim mjestom se smatra zgrada u kojoj se glasa i dvorište zgrade u kojoj se nalazi biračko mjesto. Jasno se vidi da je bilbord Mila Đukanovića kod hotela Pljevlja na mjestu na kom nije dozvoljeno isticanje propagandnog materijala i da ga najhitnije treba ukloniti“, navodi se u saopštenju.

10:55 Na biračkom mjestu broj 14 A Sportski centar, Podgorica, birači se ne potpisuju u štampani izvod iz biračkog spiska, što je suprotno članu 68b Zakona o izboru odbornika i poslanika.

Birački odbor pogrešno interpretira Zakon, tvrdeći da potpisivanje birača nije neophodno, već je dovoljna elektronska identifikacija.

10:48 Portalu „Vijesti“ je poslata fotografija nevažećeg listića sa Cetinja.

nevažeći glasački listić CetinjeFOTO: Čitalac Vijesti

Čitalac je naveo da je fotografija napravljena na biračkom mjestu 15.

10:41 Na biračkom mjestu 71 OŠ „Meksiko“ u Baru se nalazi 817 glasačkih listića, a u birački spisak upisano je 819 birača. Glasanje se odvija uz saglasnost svih članova biračkog odbora.

Bar – Biračko mjesto 71 O.Š. „Meksiko“ Na biračkom mjestu se nalazi 817 glasačkih listića, a u birački spisak upisano je 819 birača. Glasanje se odvija uz saglasnost svih članova biračkog odbora.

10:40 U Budvi na biračkom mjestu 8 glasanje je počelo sa 55 min zakašnjenja, zbog tehničkih problema sa kamerama.

„Kamere u objektu nijesu bile pokrivene, pa bi u slučaju glasanja bila povrijeđena tajnost glasanja. 4 glasača su vraćena, nije im dozvoljeno da glasaju. Glasanje se odvija u normalnim okolnostima“, saopšteno iz CeMI-ja.

10:38 Nakon intervencije CDT-a udaljeni partijski aktivisti koji su vodili evidenciju o biračima u blizini biračkih mjesta u Rožajama.

10:31 U Nikšiću na biračkom mjestu 138 OŠ „Braća Labudović“ birač je zaokružio kandidata na stolu biračkog odbora, a listić nije proglašen nevažećim već je ubačen u glasačku kutiju, objavio je CeMI.

10:29 Posmatrači CeMI-ja su zabilježili tri slučaja povrede tajnosti glasanja.

„Naime, birači su istovremeno glasali unutar istog paravana, čime su grupo prekršili propisana pravila izbornog procesa“, navode iz CeMI-ja.

Posmatrači CeMI-ja su zabilježili tri slučaja povrede tajnosti glasanja. Naime, birači su istovremeno glasali unutar istog paravana, čime su grupo prekršili propisana pravila izbornog procesa. #ZaFerIzbore2018

10:26 Na biračkom mjestu 138 u Nikšiću dva birača su istovremeno glasala unutar istog paravana i naglas komunicirali o tome za koga glasaju, čime je došlo do grubog kršenja propisanih pravila izborne procedure i tajnosti glasanja, saopšteno je iz CeMI-ja

10:06 CDT je saopštio da u Rožajama, preko puta OŠ Mustafa Pećanin u kojoj su BM 1, 27, 29, 30, 37, 38 su prostorije Bošnjačke stranke, sa čijih prozora aktivisti bilježe vode evidenciju o biračima koji glasaju.

10:03 „Bar BM 62 OŠ „Jugoslavija“ – na biračkom mjestu, zbog nefunkcionisanja elektronskog sistema identifikacije birača, pristupilo se vizuelnoj identifikaciji, saopšteno je iz CeMI-ja.

8:50 Iz CeMI-ja je saopšteno da su u Herceg Novom biračko mjesto 16 Igalo I posmatrači uočili da članovi biračkog odbora (BO) naglas čitaju imena glasača i odrezak iz aparata za elektronsku identifikaciju birača potpisuje samo predsjednik BO (ne i član BO), čime se grubo krši tajnost glasanja. U Podgorici biračko mjesto 80 JPU „Đina Vrbica“ glasači se ne potpisuju na izvod iz biračkog spiska, shodno instrukcijama BO. Na ovaj način, članovi BO ne slijede propisana pravila izborne procedure, što ukazuje na povredu člana 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

8:43 CeMI je objavio da je na glasačkom mjestu 59 A JPU „Đina Vrbica“ u Podgorici glasač pokazao svima glasački listić i da je izostala je odluka biračkog da takav listić bude proglašen nevažećim čime je došlo do grubog kršenja tajnosti glasanja i čl. 69a Zakona o izboru odbornika i poslanika.

8:37 CDT navodi da na biračkom mjestu broj 69 Vuk Karadžić, Podgorica, članovi biračkog odbora glasno izgovaraju imena birača, što je suprotno Pravilima o radu biračkih odbora.

Više od 532.000 državljana sa pravom glasa bira predsjednika Crne Gore.

Izvor: Vijesti

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!