Bugarska otvara EU vrata Zapadnom Balkanu

Čelnici zemalja članica EU-a i zemalja Zapadnog Balkana, razgovaraće o evropskoj perspektivi zemalja regiona. Ovo je prvi takav susret od Samita u Solunu prije 15 godina, kada je zemljama juga Evrope obećana evropska perspektiva.

Nakon deceniju i po za isti sto će sjesti lideri zemalja Evropske unije i zemalja Zapadnog balkana.

Posljednji put kad su se sreli, u Solunu 2003. godine zemljama regiona obečana je evropska perspektiva. Tada je prema riječima bugarskog premijer Bojka Borisova Grčka otvorila vrata Evropske unije Bugarskoj i Rumuniji, danas to Bugarska pokušavada učini za šest zemalja Zapadnog Balkana.

„Ako se mi države Zapadnog Balkana ne pomognemo međusobno, ni sam na Bog neće pomoći, a danas u tome imamo podršku i lidera zemalja EU“, kazao je Borisov.

Glavna poruka samita biće povezivanje u oblasti saobraćajne, energetske i telekomunikacione infrastrukture, kao i povezivanje ljudi kroz razmjene u obrazovanju i kulturi.

„Ovo su glavni saobraćajni projekti koji bi trebalo da budu realizovani na Zapadnom Balkanu, kroz projekte Evropske unije ili kroz povoljne kredite Evropske banke za obnovu i razvoj“, kazao je Borisov.

Do narednog ovakvog samira neće se čekati dugo, jer je najavljen za 2020. godinu, za vrijeme hrvatskog predsjedavanja EU. U Zagrebu očekuju da bi taj samit, mogao da bude samit proširenja.

“Ponovićemo Samit 2020. godine. Sa novim budžetom EU sa novim Savjetom i novom Evropskom Komisijom. Potrudićemo se da uradimo sve za naše susjedstvo, ne samo savjetima već konkretnim projektima“, naveo je Andrej Plenković, premijer Hrvatske.

Jedna od konkretnih inicijativa na ovom samitu trebalo bi da bude prijedlog za smanjenje troškova rominga za zemlje Zapadnog Balkana.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!