Ćeman: DPS za 30 godina ostavio kataklizmičnu sliku

#Politika #AlbinĆeman #Demokre #Petnjica

p.png

Nosilac liste Demokrata na izborima u Petnjici Albin Ćeman, smatra da je neshvatljivo da u 21. vijeku postoje mjesta koja se nalaze na geografskoj karti Evrope, a koja nemaju skoro nikakvu povezanost u javnom saobraćaju kako sa ostatkom države, tako i u okviru svoje teritorije.

“Mada, s obzirom na činjenicu kakvu je kataklizmičnu sliku ostavio za sobom DPS za ovih 30 godina, pojedini dijelovi Crne Gore više podsjećaju na neku podsaharsku naseobinu, nego na normalno uređene evropske regije. To je nedopustivo za državu koja pretenduje da bude dio Evropske Unije”, kazao je Ćeman.

Ćeman ističe da je nevjerovatno da u zemlji kandidatu za članstvo u EU postoje područija poput Petnjice, bogati nevjerovatnim prirodnim resursima i radnim i poštenim ljudima, a siromašni u svakom drugom smislu.

“Do čuvenog bihorskog kraja, stvorenog za poljoprivredu i zemljoradnju, gotovo je nemoguće doći javnim prevozom, već isključivo sopstvenim automobilom ili pješke. Javni saobraćaj ne povezuje ni naselja unutar opštine Petnjica. Iz Petnjice prema najudaljenijim mjestima opštine, kao što su: Poroče, Kalica, Trpezi, Vrbica, Orahovo, Bare, Lješnica, Azane, Vrševo, Godočelje, Paljuh, Ponor, itd. ne postoji javni prevoz, što je nedopustivo”, objasnio je Ćeman.

On kaže da su putevi u Petnjici takođe u veoma lošem stanju, a situaciju dodatno komplikuje činjenica da prema najbližem većem gradu u okolini, Beranama, ne postoji redovan linijski prevoz.

“Učenici koji pohađaju srednje škole u Beranama iz tog razloga moraju iznajmljivati privatni smještaj, otežavajući ionako veoma sumornu finansijsku sliku Petnjičana. Dodatni problem u Opštini stvara činjenica da su većina stanovnika u poodmaklim godinama života, a zbog nedostatka prevoza, pogotovo u zimskim danima ne mogu doći do ljekara i završiti druge svakodnevne potrebe”, ističe Ćeman.

Kako kaže, posebno je poražavajuća činjenica da je javni saobraćaj u Petnjici prije pola vijeka mnogo bolje i organizovanije funkcionisao.

“Očigledno da Petnjičani nisu učili od „pobjednika tranzicije“, koji su karijere započeli švercujući cigarete na magarcima i konjima preko granice, a danas lagano jezde ulicama Podgorice u svojim skupocjenim automobilima”, poručuje Ćeman.

Ćeman je ocijenio da su Demokrate u Petnjici stvorile respektabilnu partijsku infrastrukturu, koja će se kada Demokrate pobijede na predstojećim lokalnim izborima, zalagati za ponovno oživljavanje ovoga kraja u infrastrukturnom, saobraćajnom, ekonomskom i svakom drugom smislu.

Ža.B.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!