Červenjakov: Zapadni Balkan osnovni prioritet

Osnovni prioritet Bugarske za vrijeme predsjedavanja Savjetom Evropske unije (EU) biće Zapadni Balkan, poručio je ambasador te države u Crnoj Gori, Mladen Červenjakov.

Červenjakov: Za vrijeme bugarskog predsjedavanja biće pokrenuti razgovori o budućnosti Evrope (foto: Ambasada Bugarske - arhiva)

On je danas na predstavljanju prioriteta bugarskog predsjedavanja kazao da je fokus na perspektivi i povezanost na Zapadnom Balkanu.

„Bez mira i stabilnosti na Balkanu, nema niko budućnosti. Mi smo na Balkanu pravili rezultate uvijek kada smo bili zajedno. Zapadni Balkan je osnovni prioritet za vrijeme predsjedavanje Bugarske EU“, kazao je Červenjakov.

On je istakao da će, osim Zapadnog Balkana, u fokusu biti i mnogobrojni problemi EU u ovom periodu, počev od migrantske krize, pa do izlaska Britanije iz Unije.

Červenjakov je naveo da je ovo prvo bugarsko predsjedavanje, gdje vide tri mogućnosti – odgovornost, šansu i izazov.

„Za to vrijeme ispred Evrope je mnogo problema. Mnogo je pitanja šta će se raditi u periodu izlaska Britanije iz EU. Tu si i problem s migrantskom polotikom, poljoprivredna i enegretska politika“, kazao je ambasador.

On je dodao da će za vrijeme bugarskog predsjedavanja biti pokrenuti razgovori o budućnosti Evrope i da će njihov moto biti „Jednistvo pravi moć“.

„To je moto i našeg parlamenta. Evropi je za vrijeme našeg predsjedavanja potrebna stabilnost, solidarnost i bezbjednost, a to se može ostvariti kohezijom, konkurentnošću“, kazao je Červenjakov.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!