„CG na putu ka NATO uprkos rezervama“

#CgNato

Crna Gora je na putu ka članstvu u NATO pošto je senatski odbor za spoljne poslove usvojio rezoluciju podrške, premda mnogi Amerikanci, uključujući možda i novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trampa, misle da Alijansa ne treba dalje da se širi, navodi danas Vol strit džornal.

Foto: gov.me

Senatski odbor za spoljne poslove je u srijedu prihvatio rezoluciju za članstvo Crne Gore u NATO, o čemu sada treba da glasa cijeli gornji dom američkog Kongresa, premda republikansko rukovodstvo tek treba da odluči kada će biti glasanje.

„Crnogorska kandidatura – i vizantijske intrige koje je okružuju – postavlja pitanje o budućnosti politike otvorenih vrata NATO. Da li Alijansa treba da nastavi da poziva postkomunističke demokratije u ovom regionu? Mnogi Amerikanci bi odgovorili ne, novoizabrani predsjednik Donald Tramp je možda među njima. Bolje povući 21-vjekovnu liniju Jalte, oni misle, nego rizikovati gnijev Moskve“, navodi se u komentaru Vol strit džornala.

Dnevnik prenosi i intervjuu crnogorskog premijera Duška Markovića koji optužuje „vojno-obavještajne strukture“ povezane s Rusijom za pokušaj puča u izbornoj noći u Podgorici u oktobru.

„Crnogorski slučaj je neka vrsta modus operandi kako ruske paramilitarne i druge službe drugdje djeluje“, rekao je on.

Marković je odbacio navode da je incidente u toku izborne noći organizovala njegova Demokratska partija socijalista kako bi podstakla birače. „Možete li zamisliti da neko prikupi ruske državljane i srpske državljane i organizuje takav događaj“, rekao je on.

Crnogorsko tužilaštvo sumnjiči državljane Srbije i Rusije da su organizovali kriminalnu grupu koja je za izborni dan planirala upad u skupštinu, hapšenje i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Marković je, kako navodi Vol strit džornal, prvom intervjuu stranom mediju od stupanja na čelo vlade, rekao da Crna Gora želi u NATO kako bi se približila vladavini prava.

„Na Balkanu nijedna zemlja nije zasnovana na vladavini prava, demokratiji, slobodi. Želimo da pobjegnemo iz tog začaranog kruga koji traje toliko mnogo vjekova i da idemo ka NATO“, rekao je crnogorski premijer.

Dosada je 20 od 28 članica NATO ratifikovalo pristup Crne Gore u Alijansu.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!