„CG ne pripada Balkanu, već srednjoj Evropi“

Crna Gora ne pripada Balkanu već srednjoj Evropi, isto kao i Srbija, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

Sa nedavnog susreta Orbana i crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića u Podgorici (foto: AP/Beta)Foto: Sa nedavnog susreta Orbana i crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića u Podgorici (foto: AP/Beta)

Govoreći na forumu u okviru 29. Balvanjoši Ljetnjeg otvorenog univerziteta u Bajile Tušnadu u Rumuniji, Orban je rekao da je uvjeren da Mađarska treba da učini sve da Crna Gora i Srbija što prije postanu članice Evropske unije.

„Istorijski interes Mađarske je da sa Srbijom bude u istoj političkoj zajednici“, rekao je Orban i dodao da „osjeća“ da i Srbi imaju isti stav, prenijela je RTV Panon.

Govoreći i o drugim temama, Orban je naglasio da svaka evropska zemlja ima pravo da štiti svoju hrišćansku kulturu i tradicionalni model porodice, kao i da ima pravo da odbije imigrante, dodaje MTI. Mađarski premijer je predstavio pet principa, za koje kaže da su neophodni centralnoj Evropi kako bi zauzela „dostojno mjesto“ u Evropi.

Prema njegovim riječima, svaka evropska zemlja ima pravo da štiti svoju hrišćansku kulturu i odbaci „ideologiju multikulturalizma“.

Takođe, mađarski premijer smatra da treba podržati tradicionalan model porodice i princip da „svako dijete ima pravo na majku i oca“.

Orban je rekao i da centralnoevropske zemlje imaju pravo da štite svoje nacionalne strateške sektore i tržišta, kao i da je osnovno pravo država da brane svoje granice i odbace imigracije.

Naglasio je da bi trebalo insistirati na principu „jedna nacija, jedan glas“, kao jednom od najvažnijih putanja, i upozorio da se taj princip ne može zaobići u EU.

Orban smatra i da će imigracije biti jedno ozbiljno pitanje na izborima za Evropski parlament naredne godine. Mađarski premijer ocijenio je da se liberalna demokratija „okrenula naglavačke“ i postala „liberalna nedemokratija“.

„Postoji liberalizam, ali nema demokratije“, rekao je Orban dodajući da tu tvrdnju potvrđuje opšta tendencija u zapadnoj Evropi „da se ograniči sloboda izražavanja i uvede cenzura“.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!