Članstvo u NATO najznačajniji događaj od obnove državnosti

#Politika #Brifing #Delegacije #Nato #SlobodanFilipović

unnamed-94.jpg

Državni sekretar Slobodan Filipović je kazao da članstvo u Alijansi za Crnu Goru predstavlja najznačajniji događaj od obnove državnosti, te da je velika privilegija biti dio porodice modernih demokratija unutar najvećeg i najfunkcionalnijeg sistema kolektivne bezbjednosti.

On je to saopštio na brifingu koji je danas održan u Podgorici za članove delegacije, koju čine 62 polaznika Višeg kursa (Senior Course), visoki oficiri i državni službenici zemalja članica NATO i partnera, predstavnici Ministarstva odbrane, unutrašnjih poslova i vanjskih poslova. kao i delegacija NATO Odbrambenog koledža iz Rima, na čelu sa dekanom, brigadnim generalom u penziji,Františekom Mičanekom.

Filipović je istakao da će naša zemlja za stolom za kojim se donose najbitnije političko-odbrambene odluke, zastupati politiku otvorenih vrata, uz ohrabrivanje zemalja regiona da slijede naš put reformi.

“Samo na taj način osiguraćemo bezbjednost u ovom području“, kazao je Filipović.

On je naglasio značaj podrške u unapređivanju naših kapaciteta i sposobnosti od strane institucija NATO nadležnih za edukaciju rukovodećeg vojnog i civilnog kadra.

“Jedna od tih institucija svakako je NATO Odbrambeni koledž. Saradnja je uspostavljena u decembru 2013. godine, nakon čega je uslijedilo učešće naših predstavnika na kursevima rezervisanim za partnere“, podsjetio je Filipović.

Državni sekretar je predstavio ključne korake Crne Gore na planu evro-atlantskih integracija tokom proteklih jedanaest godina, kao i doprinos NATO Odbrambenog koledža edukaciji na planu jačanja kolektivne bezbjednosti.

Filipović je izrazio posebno zadovoljstvo što naša zemlja ima priliku da polaznike Višeg kursa ugosti u svojstvu NATO članice.

Filipović i Mičanek su na zasebnom sastanku razgovarali o mogućnostima unapređenja saradnje Ministarstva odbrane i NATO koledža iz Rima.

Državni sekretar je naveo da smo svjesni značaja programa obuke koji pruža Koledž, te da se u Ministarstvu razmatra učešće crnogorskih predstavnika u navedenim programima, kako bi i na taj način doprinijeli ciljevima i misijama Alijanse.

Posjeta NATO odbrambenog koledža Crnoj Gori se realizuje u okviru studijskog putovanja za polaznike NDC Višeg kursa. NATO odbrambeni koledž ima status diplomatske misije, a dekan Koledža status šefa diplomatske misije.

Izvor: Cafe Del MontenegroŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!