Crna Gora bira predsjednika; CDT: Do 8 sati glasalo 3.3 odsto birača

#Izbori #CrnaGora

Foto: Fos media

Crnogorski građani danas biraju predsjednika. U sedam sati otvorena su birališta gdje će građani moći da glasaju za jednog od sedam kandidata.

08:00 Izborni organi i Ministarstvo unutrašnjih poslova obezbijedili su sve normativne i organizacione uslove za održavanje izbora za predsjednika Crne Gore, na kojima će građani moći da slobodno ostvare Ustavom zagarantovano biračko pravo, rekao je predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Budimir Šaranović.

„Na današnjim izborima građani biraju predsjednika Crne Gore. Biračko pravo ima 532.599 birača a izbori će se sprovesti na 1.214 biračkih mjesta. DIK je utvrdila sedam kandidatura za predsjednika“, rekao je Šaranović na konferenciji za medije.

On je naveo i da izbore posmatra 2.015 posmatrača, od kojih 1.682 domaća i 333 strana.

„Izbore prate 33 medisjke kuće, od kojih 17 domaćih i 16 stranih, odnosno 149 predstavnika medija, od kojih 100 domaćih i 49 stranih“, kazao je Šaranović.

CEMI bilježi nepravilnosti:

07:51 Žabljak BM 11 Virak Ne radi uređaj za elektronsku identifikaciju birača. Opštinska izborna komisija je odlučila da, pošto elektronski uređaj ne radi, se glasanju pristupi po sistemu vizuelne identifikacije koja podrazumijeva da predsjednik odbora uvidom u ličnu kartu ili pasoš potvrdi identitet birača, pronađe ga u odštampanom biračkom spisku i omogući mu da se potpiše i uputi ga u prostor za glasanje. Zbog ovog problema je kasnio početak glasanja.

07:52 Podgorica BM 68 bivša zgrada AD TELEKOM Na biračkom mjestu nema člana biračkog odbora (DF) niti je prisutna njegovo zamjena. Glasanje je otpočelo iako je birački odbor u nepotpunom sastavu, što je u suprotnosti sa članom 35 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

07:53 Cetinje- BM 10 Gimnazija Na biračkom mjestu, nema petog člana biračkog odbora, ni njegovog zamjenika cime je prekršen cl. 35 Zakona o izboru odobrnika i poslanika.

U Rožajama problemi sa strujom.

07.49 Na biračkom mjestu br. 18 Bać u Rožajama počela je da se sprovodi elektronska identifikacija birača. Struje i dalje nema, ali je uređaj za elektronsku identifikaciju priključen na agregat.

7: 27 Glasanje na BM br. 18, Bać u Rožajama je upravo počelo, ali se zbog nestanka struje sprovodi vizuelna identifikacija birača.

Glasanje na BM br. 18, Bać u Rožajama je upravo počelo, ali se zbog nestanka struje sprovodi vizuelna identifikacija birača #izboriCG

7:00 Otvorena biračka mjesta, građani će moći da glasaju do 20 sati.

Prvi na biračkom listiću je kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić.

Drugi je kandidat najvećeg dijela opozicije Mladen Bojanić.

Ime kandidata Stranke pravde i pomirenja Hazbije Kalača je na trećem mjestu.

Četvrti je nezavisni kandidat Vasilije Miličković.

Peti je Dobrilo Dedeić, kandidat Srpske koalicije.

Na šestom mjestu je jedina žena učesnica u trci za predsjednika – Draginja Vuksanović, kandidatkinja Socijaldemokratske partije.

Posljednji u nizu kandidata, na sedmom mjestu je predstavnik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.

Glasačko pravo u Crnoj Gori ima 532.599 građana.

Oni će moći da glasaju na 1.214 biračkih mjesta koja se zatvaraju u 20 sati.

Današnji izbori su sedmi predsjednički od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori. Do sada su predsjednici bili Momir Bulatović (dva mandata), Filip Vujanović(tri mandata) i Milo Đukanović.

FOS media

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!