Danas Izvještaj o napretku

Evropska komisija danas će u Strazburu predstaviti izvještaj o napretku za zemlje Zapadnog Balkana.

ilustracijaFoto: ilustracija

Predsjednik Evropske delegacije u Crnoj Gori Aivo Orav danas popodne taj će dokument uručiti i potpredsjedniku Vlade Zoranu Pažinu.

Radio Slobodna Evropa imao je uvid u dokument. Naveli su da u Crnoj Gori nema vidljivog i značajnog praktičnog uticaja reformi u polju vladavine prava, iako je zemlja napredovala u legalnom i institucionalom okviru, ocenjuje se u dokumentu EK.

Izveštaj o Crnoj Gori ocjenjuje da nema napretka o pitanju slobode izražavanja. Crna Gora je otvorila već 30 poglavlja u pristupnim pregovorima i privremeno zatvorila tri. Međutim, prema nalazima EK, sveobuhvatni pravni sistem treba da pokaže više rezultata.

„Napredak u poglavljima vladavine prava, demonstriran opipljivim rezultatima, naročito u jačanju slobode izražavanja i medija, kao i dokazi u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, pranja novca i trgovine ljudima, utvrdiće sveukupan tempo pristupnih pregovora“, stoji u nacrtu izvještaja o Crnoj Gori.

Osvrćući se na izbore koji su održani 2016. godine, u izveštaju se navodi da je malo učinjeno u sudskim postupcima oko izbornih neregularnosti. Stoga se od podgoričkih vlasti traži da se angažuju kako bi se konsolidovalo povjerenje u izborni okvir. Povratak političke debate u parlamentu je odgovornost svih partija, poručuje se u izvještaju.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!