Demokrate: Zaustaviti uvoznički lobi

#Politika #Demokrate #Poljoprivreda #ŠtjefanCamaj #Uvoz

tjefan-Camaj.jpg

Dominantan problem većinskog dijela stanovništva Malesije je plasman poljoprivrednih proizvoda, zbog čega treba zaustaviti uvoznički lobi i subvencionisati kamate na kredite za mlade poljoprivrednike i stočare, ocijenjeno je iz Demokratske Crne Gore.

Predsjednik Demokratskog savjeta Demokrata, Štjefan Camaj, kazao je da problem prodaje poljoprivrednih proizvoda na tržištu postoji nekoliko decenija unazad, a naročito je izražen od kada je Demokratska partija socijalista (DPS) došla na vlast.

“Država nije uspjela da uspostavi sistem da poljoprivredni proizvođači imaju garancije za plasman svojih proizvoda po pristojnim cijenama, niti je uspjela da obezbijedi privredni ambijent u kome bi domaći poljoprivrednici imali svoje dominantno mjesto na tržištu”, naveo je Camaj u saopštenju.

Aktuelna vlast, kako je kazao, nije učinila ništa kako bi stimulisala i motivisala poljoprivrednu proizvodnju i time stvorila uslove za otvaranje novih radnih mjesta.

“Sa druge strane, uvoznički lobiji iz godine u godinu uništavaju poljoprivrednike i dovode ih u poziciju pukog preživljavanja”, dodao je Camaj.

Prema njegovim riječima, prostor Malesije je izuzetno uslovan za masovnu poljoprivrednu proizvodnju i stočarstvo, što ga uz dobro upravljanje, pošten pristup i intervencije države može učiniti veoma bogatim krajem, kao što su pojedine poljoprivredne regije u razvijenim evropskim državama.

“Takođe duvanska proizvodnja i vinogradarstvo se moraju unaprijediti, jer postoji izuzetan potencijal koji nije iskorišćen u mjeri u kojoj je to moguće. Intervencijama lokalne samouprave i državne uprave potrebno je utvrditi i sprovesti podsticajne mjere za pokretanje i unaprijeđenje poljoprivredne proizvodnje, kako bi u ovom lijepom i bogatom kraju mladi ljudi ostajali”, ocijenio je Camaj.

Demokratska Crna Gora kroz svoj Program za Tuzi, koji je koncipiran po sistemu problem – rješenje, nudi, kako je naveo, novi pristup u sagledavanju problema i realna rješenja koja će biti djelotvorna i pružiti direktnu pomoć poljoprivrednicima Malesije.

“Jedan od naših osnovnih zadataka je zaustastavljanje uvozničkog lobija i subvencionisanje kamata na kredite za mlade poljoprivrednike i stočare, čime će se obezbjediti prodor domaćih poljoprivrednih proizvoda na tržište”, smatra Camaj.

Takođe, jedan od prioriteta Demokrata biće ulaganje u edukaciju građana o svim podsticajnim mjerama koje su im dostupne.

“Podržaćemo i podsticati plasman domaćih proizvoda, kao poseban dio strategije razvoja i zaštite domaćih proizvoda”, poručio je Camaj.

On je naveo da će pokrenuti projekte partnerskog ulaganja i finansiranja i izgradnje fabrike za preradu viška poljoprivrednih proizvoda kroz privatno-javno partnerstvo.

“Kao jednog od ključnih partnera, Demokrate vide dijasporu iz Malesije”, zaključio je Camaj.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!