Dijaspora Kosova i Crne Gore važan faktor stabilnosti u regionu

img_0854_1.jpg

Saradnja dijaspora Kosova i Crne Gore je veoma važan faktor stabilnosti i integracije regiona, a rad kosovskog ministarstva temelji se na promociji političkih i socijalnih prava dijaspore, očuvanju identiteta i jačanju veza sa dijasporom, integraciji dijaspora u zemljama domaćinima i njihovo učestvovanje u društveno-ekonomskom razvoju zemlje, zaključeno je na okruglom stolu u Prištini u organizaciji Udruženja Crnogoraca Kosova.

Predsjednik Udruženja Slobodan M. Vujičić kazao je da će ovaj projekat od sljedeće godine postati tradicionalan, te da će okupiti u Prištini svu dijasporu regiona a sve u ime trajnog mira, ekonomske i svake druge saradnje, stabilnosti i evroatlanskih integracija ka kojima teže sve zemlje regiona.

Direktor Uprave za dijasporu Crne Gore Predrag Mitrović i prvi Sekretar ambasade Crne Gore u Prištini Skender Šarkinović govorili su o značaju povezivanja dvije dijaspore kao i o Prijedlogu Zakona o saradnji sa iseljenicima Crne Gore, dok su se ostali učesnici dotakli tema o značaju teme i projekta, jačanju dobrosusjedskih odnosa sa svim zemljama u okruženju u svakom aspektu.

Na okruglom stolu je takođe predstavljen i rad Evropske dijaspore Crne Gore kao jedine krovne organizacije koja okuplja sva udruženja iz oko 40 zemalja Evrope i regiona.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!