Ђукановић на власти још пет година, велики број бирача остао код куће

Лидер ДПС-а изабран за предсједника државе са око 180 хиљада гласова, остали кандидати узели 157 хиљада гласова, док на изборе није изашло 195 хиљада гласача

Đukanović na vlasti joÅ¡ pet godina, veliki broj birača ostao kod kućeМило Ђукановић (Фото: Филип Рогановић)

Лидер Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић вратиће се на јавну функцију након годину и по паузе, након што је јуче изабран за предсједника Црне Горе освојивши 53.8 одсто гласова.

Кандидат дијела опозиције Младен Бојанић освојио је 33,5 одсто гласова, док је кандидаткиња Социјалдемократске партије (СДП) Драгиња Вуксановић имала подшку 8,3 одсто бирача. Предсједник Праве Црне Горе Марко Милачић освојио је 2,7 процената, лидера Странке правде и помирења Хазбију Калача подржало је 0,8 одсто бирача, а Василија Миличковића и кандидата Српске коалиције Добрила Дедеића по 0,4 одсто грађана.

Према резултатима који су синоћ објављени на сајту Државне изборне комисије (ДИК), Ђукановић је освојио 180 хиљада гласова, остали кандидати 157 хиљада, док на изборе није изашло 190 хиљада бирача.

Ђукановић је поручио да је изборни резултат потврда ријешености Црне Горе да настави путем европског квалитета живота и чланства у ЕУ. Ђукановић се захвалио и коалиционим партнерима који су, како је рекао, показали приврженост ДПС-у и послали поруку да су “непобједива коалиција”. Осим супруге Лидије и сина Блажа, на бини у старој згради Владе, уз Ђукановића су били бивши предсједник Филип Вујановић, предсједник парламента Иван Брајовић, бивши шеф дипломатије Милан Роћен, потпредсједник Скупштине Бранимир Гвозденовић, потпредсједник Владе Зоран Пажин и лидер Либералне партије Андрија Поповић.

“Овај резултат је толико убједљив и надмоћан да је ово прилика да преиспитате оно што су ваша истрајна политичка становишта, да се не може ништа добро направити негирањем остварења до којих је Црна Гора дошла”, поручио је Ђукановић опозиционим кандидатима.

Он је рекао да су пред Црном Гором многа искушења, али је приоритет економски развој који треба да гарантује раст животног стандарда грађана и савладавање подјела у друштва.

“Да се хомогенизују људски потенцијали, јер ћемо са више снаге моћи да успјешније савладавамо изазове који су пред нама”, рекао је Ђукановић и поручио да је побједа на предсједничким изборима “велика одскочна даска за локалне изборе који ће бити одржани 27. маја”.

Milo Đukanović

Мило Ђукановић (ФОТО: Филип Рогановић)

“Вјерујем да имамо одличан залет и да ћемо одговорним радом у сљедећих мјесец дана створити услове да још једном славимо и 20. маја и 27. маја”, рекао је Ђукановић.

Кандидати опозиције нијесу жељели да честитају побједу Ђукановићу, наводећи да избори нијесу били регуларни и да су забиљежени бројни притисци на грађане. Наводећи да Ђукановић “треба да се стиди умјесто да слави”, Бојанић је позвао бираче опозиције да његов резултат на изборима не схвате као пораз. Током обраћања новинарима, уз Бојанића није било никог од функционера странака које су га подржале.

“Поносан сам на свој резутат, јер је то посљедица отворене и искрене кампање. Црна Гора је бирала како је бирала. Имали смо за противника човјека који је заробио Црну Гору“, казао је Бојанић, поручујући да ће наставити да се бори да ослободи Црну Гору од “Ђукановића и његове диктатуре“.

Mladen BojanićМладен Бојанић (ФОТО: Филип Рогановић)

“На који начин, то ћемо видјети. Помоћи ћу опозицији у тој борби. Како се даље поставити према свему овоме, зависи од опозиционих партија. Спреман сам да наставим борбу, а како и у ком облику, видјећемо“, поручио је Бојанић.

Вуксановићева је казала да због будућности Црне Горе не може бити задовољна изборним резултатом, наводећи да се он десио због проблема у опозицији и заробљене државе.

“Очигледан је проблем у опозицији, јер опозиција која је предложила Бојанићу, није обезбиједила већинску подршку, јер јасно је да је Бојанић освојио мање гласова него што су освојиле партије које су га подржале на парламентарним изборима”, казала је Вуксановићева, и истакла да је она освојила 60 одсто више гласова него што је СДП имао на парламентарним изборима 2016. Она је рекла да ће наставити да се бори за промјене које су неопходне Црној Гори, наводећи да Ђукановић не завређује честитку.

Милачић је оцјенио да је побједа Ђукановића у првом кругу пораз за црногорско друштво, наводећи да Црна Гора “улази у фазу диктатуре”. Побједа кандидата ДПС-а, како је рекао, значи да “ћемо ући у четврту деценију несмјењивости власти”. Рекао је и да је Ђукановић био кандидат НАТО савеза и да се сада потврдило да ће улазак у НАТО продужити агонију Црне Горе.

Тачи и Харадинај први честитали

Предсједник и премијер Косова Хашим Тачи и Рамуш Харадинај честитали су Ђукановићу побједу.

“Честитам мом старом пријатељу Милу Ђукановићу на побједи у Црној Гори. Ово је побједа за Црну Гору, али и за цијели регион који тежи НАТО-у и ЕУ интеграцијама. Радујем се годинама сарадње која ће осигурати будућност два народа”, написао је Тачи на Твитеру, док је Харадинај у име Владе Косова изразио спремност за унапређење односа Косова и Црне Горе у циљу добробити грађана и због евроатлантске перспективе.

Шоћ: Питање је да ли Марковић жели да оде у сјенку шефа

Адвокат Драган Шоћ сматра да је велико питање да ли ће се Ђукановић држати својих уставних овлашћења, наводећи да ће се један дио чланова ДПС сада и званично окретати према њему.

“Питање је да ли ће премијер Душко Марковић, који има уставни капацитет, пристати да оде у сјенку моћног предсједника како се то дешава у Србији или ће, с обзиром на то да је други човјек партије, наставити да испуњава своју политику. Један дио људи у ДПС-у је незадовољан прерасподјелом функција и у кампањи су се могли препознати људи који су били са премијером, а нису били са предсједником и обратно”, казао је Шоћ за Телевизију “Вијести”.

Извор: Вијести

Advertisements
Желите рекламу на Порталу Црна Гора? Јавите нам се!

Желите и Ви да пишете за Црну Гору? Придружите нам се!