DNP: Podjele mogu biti uvod u još dublju krizu

#Politika #DemokratskaNarodnaPartijeDnp #Podjele

11143422_397041577135229_6501530710488163177_n.jpg

Vještački nametnute podjele na Crnogorce i Srbe mogu biti uvod u još dublju društvenu i institucionalnu krizu u Crnoj Gori, ocijenilo je Predsjedništvo Demokratske narodne partije DNP.

Kako je saopšteno iz te partije, 11 godina nakon referenduma, paralelno sa stvaranjem privatne države, “režim Mila Đukanovića stigmatizovao sve građane koji su glasali za zajedničku državu, pri čemu su Srbi kategorizovani kao permanentni državni neprijatelj koji čeka priliku da sruši temelje državnosti“.

“Imajući u vidu institucionalni progon koji se dominantno nad Srbima sprovodi, DNP kao građanska partija, u skladu sa svojim programskim opredeljenjima, oštro će se suprostaviti svakom pokušaju ideološkog asimilovanja i prevaspitavanja“, poručili su iz te partije.

Oni su podjetili na ključne teze njihovih programskih principa “koje su duboko uvriježene u istoriji, a vjerujemo i sadašnjosti Crne Gore“.

Te teze su, kako se navodi u saopštenju, da su Crnogorci i Srbi u Crnoj Gori jedan narod, da su zajedno sa Mitropolijom crnogorsko primorskom stvarali i stvorili Crnu Goru, da je srpski jezik većinski u Crnoj Gori i u Ustavu mora biti normiran kao službeni, kao i da dvojno državljanstvo kroz sporazum Crne Gore i Srbije mora predstavljati osnov bratskih i dobrosusjedskih odnosa dvije države.

“Državni simboli ( trobojka iz 1905, Krstaš barjak, skraćena himna “Oj svijetla majska zoro” ) koji su kroz istoriju potvrdjivali nacionalnu identičnost Crnogoraca i Srba, kroz promjenu Ustava i zakona, značajno mogu doprinijetu prevazilaženju vještački nametnutih podjela“, saopštili su iz DNP-a.

Oni su poručili da će svako ko je spreman da na tim osnovama sarađuje sa DNP-om, imati u toj partiji iskrenog sagovornika i partnera “koji neće praviti nikakve kompromise sa nacionalnim interesima sopstvenog naroda“.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!