Dogovorili prioritete u pregovorima

#Bregzit

Evropska unija i Velika Britanija su se danas saglasili o prioritetima i vremenskom rasporedu pregovora o Bregzitu na prvom sastanku pregovarača u Briselu.

Britanci hoće odmah razgovore i o razvodu i budućim odnosima (foto: Beta/AP)

Glavni pregovarač EU Mišel Barnije rekao je da će pregovori biti organizovani jednom mjesečno u periodu od 17. jula do 9. oktobra dok će se radne grupe baviti pitanjima ljudskih prava, finansijskim dogovorima i drugim „pitanjima koja nameće razlaz“.

Barnije i britanski ministra za Bregzit Dejvid Dejvis su se saglasili da će najvažnije biti pitanje ljudskih prava i slobode kretanja građana EU.

Dejvis je rekao da će na predstojećem samitu lidera EU premijerka Tereza Mej dati „ponudu“ vezanu za ljudska prava.

Dejvis je pred početak sastanka rekao da ulazi u pregovore s „pozitivnim i konstruktivnim“ stavom i da je odlučan da izgradi „snažno i posebno partnerstvo“ s EU.

Britanski glavni pregovarač rekao je da će biti izazova, ali da vjeruje da dvije strane mogu da postignu dogovor o uslovima izlaska Britanije koji će biti „u najboljem interesu svih građana“, prenio je Bi-Bi-Si.

Pregovarač EU izjavio je da želi dogovor o ključnim prioritetima i rasporedu „uređenih“ pregovora.

„Prvo moramo da riješimo nesigurnosti koje izaziva Bregzit“, rekao je Barnije danas, što znači da se razjasni sudbina građana EU u Britaniji i Britanaca u zemljama Unije, kako regulisati granicu između Ujedinjenog Kraljevstva i Irske i koliko Britanija treba da plati za tekuće obaveze u EU.

Dvije strane će se tokom pregovora prvo fokusirati na izlazak Britanije iz Unije, a tek onda o pregovarati novom odnosu u oblastima kao što su trgovina ili migracije, podsjeća agencija Asošiejted pres.

Foto: Beta/AP

Britanija se nada da će razvod i budući odnos moći da se razmatra istovremeno, što je ideja koju je Brisel odbacivao.

Pregovori o izlasku obuhvatiće sva pitanja, od odlučivanja u kojim vodama dvije strane mogu da pecaju do ponovnog pregovaranja o nuklearnim sporazumima.

Brisel je upozoravao da Britanija ne može da izađe dok ne plati sve svoje obaveze, uključujući projekte koji bi mogli da se protegnu na narednih 10 godina, kao i svoj udio za penzije zaposlenih u institucijama EU.

Prema procjeni zvaničnika EU, to će iznositi oko 50 milijardi eura, dok neke nezavisne institucije i mediji predviđaju duplo veći iznos.

Tek kada bude ostvaren „dovoljan napredak“ EU će razmotriti kreiranje novog odnosa s Britanijom.

EU je saopštila i da neće praviti kompromise kada su u pitanju četiri slobode – slobodno kretanje dobara, kapitala, usluga i radnika.

Zemlje članice EU i Evropski parlament će morati da odobre svaki sporazum, što bi moglo da potraje mjesecima.

Zvaničnici EU su kao realan rok za postizanje sporazuma odredili oktobar, ili najkasnije novembar 2018. Ako do tada ne bude postignut sporazum, dvije strane će možda morati da naprave neki prelazni dogovor, što bi moglo da produži neke elemente sadašnjeg odnosa.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!