Dovoljno glasova, ili nema novca iz budžeta

Predsjednički kandidati Dobrilo Dedeić, Hazbija Kalač i Vasilije Miličković, zajedno su imali nešto više od 5 i po hiljada glasova – manje nego što je potrebno za kandidaturu jednog, a to je osam hiljada. Iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) sugerišu da treba izmijeniti zakonsku regulativu za kandidaturu.

Usloviti kandidate brojem glasova: ilustracijaFoto: Usloviti kandidate brojem glasova: ilustracija

Za kandidaturu bilo je potrebno skoro osam hiljada potpisa, ali podrška ne mora da znači i siguran glas.

„Mi smo još uvjek društvo koje nema konsolidovanu demoktratiju i ne trebamo obeshrabrivati, ali treba uvesti i određenu odgovornosti da se ne bi došlo u situaciju da razni avanturisti u predizbornoj kampanji samo da bi uzeli dio novca iz budžeta“, kaže za Javni servis direktor CeMI-ja, Zlatko Vujović.

Upravo veći broj kandidata košta državu.

„Treba uvesti određenu sumu, depozit, ukoliko kandidat ne osvoji, da kažemo, određeni cenzus, koji može da bude jedna ili dvije trećine prikupljenih potpisa, ili kompletna kvota potpisa u zavisnoti koliko je ona velika, da u tom slučaju gubi taj depozit i ne dobija ono što mu pripada na bazi toga što je učestvovao u kampanji“, smatra Vujović.

Kandidati su već dobili po 17 hiljada eura, a podsjećamo, Osnovno tužilaštvo i dalje radi na slučaju zloupotrebe ličnih podataka i falsifikovanja potpisa radi davanja podrške nekom od predsjedničkih kandidata.

„Do danas je podnijeto 1.156 prijava građana zbog sumnje da su falsifikovani njihovi potpisi i zloupotrijeljen njihov matični broj. U svim tim predmetima je pokrenut izviđaj. Osnovno državno tužilaštvo je do danas saslušalo preko 370 svjedoka“, saopštila je Danka Ivanović Đerić iz Osnovnog tužilaštva Podgorica.

U 155 predmeta izdata je naredba za grafološko vještačenje. Iz CeMI-ja poručuju da se vjerodostojnost potpisa podrške, može obezbijediti kroz institut ovjerene izjave.

„CeMI je predložio zakon o političkim partijama koji je usvojen 2004. godine. Mi smo tada uveli takozvanu ovjerenu izjavu kod nadlaženog, tada nije bilo notara kao danas. Jednostavno, građanin dođe, potpiše i potvrdi se njegova vjerodostojnost i tačka“, naveo je Vujović.

I sve što treba uraditi, kaže Vujović, je smanjiti broj potrebnih ovjerenih izjava u odnosu na broj potrebnih prikupljenih potpisa, kako bi se taj proces pojednostavio.

Za kandidaturu je bilo potrebno prikupiti 7.932 potpisa. No, da podrška građana u tom predizbornom procesu ne podrazumijeva i zagarantovan glas, najbolje pokazuju rezultati jučerašnjih izbora.

Marko Terzić, RTCG

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!