DPS negiranjem sudskih odluka krši podjelu vlasti

Lider Demosa, Miodrag Lekić, ocijenio je da bi pravosudni organi trebalo da sankcionišu Mila Đukanovića i njegovu partiju, kako bi se odbranio ustavni poredak zemlje.

„Negiranje legitimnih sudskih odluka, kojima se zahtijeva vraćanje Gorana Đurovića i Nikole Vukčevića na mjesta članova Savjeta RTCG, poslanici DPS i njihovi koalicioni klijenti nastavljaju da otvoreno negiraju bazične principe Ustava i civilizacijski princip podjele vlasti“, saopštio je Lekić.

On tvrdi da „Đukanovićev DPS direktno i grubo krši član 11. Ustava koji definiše princip podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku“.

„Očigledno da po inerciji višedecenijskog vladanja na osnovama totalne kontrole institucija, vladajuća partija ne zna za ovu podjelu – i da je sudska takođe vlast. Poslanici DPS-a po političkim instrukcijama takođe grubo krši član 118. Ustava koji glasi ‘Sud je samostalan i nezavisan'“, navodi Lekić.

Ocjenjuje da neskrivena akcija poslanika DPS-a „direktno vođena od strane šefa stranke Đukanovića, kojom se grubo degradira i ponižava sudska vlast, zahtijeva kontra akciju krivičnog gonjenja prema prekršiocima zakona i Ustava“.

„I krivični zakonik u članu 395. jasno predviđa sankcije za odgovorna lica koja odbijaju da izvrše sudsku presudu. Time poslanike koji krše ovaj bazični pravni princip treba direktno procesuirati u sakladu sa pomenutim normama. Odbrana Ustava, odbrana digniteta pravnog sistema, odbrana Skupštine od autokratskih nastraja poslanika DPS zahtijeva hitnu akciju pravosudnih organa kojom bi se i krivično sankcionisali svi oni koji vode ovu skandalozno – političku ofanzivu“, zaključio je Lekić.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!