DPS: Vlada i Đukanović nijesu bili pokrovitelji krađe novca građana

#Politika #Primorka

DSC9699.jpg

DPS je odbacila pojedine optužbe da su Vlada i njen raniji premijer Milo Đukanović bili pokrovitelji „krađe novca građana“https://www.cdm.me/hronika/slucaj-primorka-uhapseno-vise-osoba-na-spisku-za-hapsenje-i-predrag-stamatovic/„> u slučaju izdavanja garancija preduzeću “Primorka” 2010. godine, zbog čega je juče uhapšeno 12 ljudi, među kojima ima i državnih funkcionera. Ovom aferom državni budžet je oštećen za preko četiri miliona eura.

„Želimo da zbog javnosti odbacimo takve optužbe i podsjetimo na činjenice saopštene i u crnogorskom Parlamentu kada je ovo pitanje aktuelizovano u okviru Premijerskog sata. Dakle, jedini motiv Vlade za davanje garancija ‘Primorki’ i drugim preduzećima je bio da se pravovremenom reakcijom pokuša na najbolji način zaštititi ekonomski interes Crne Gore i njenih građana. Osnovni cilj je bio da se riješi problem ‘Primorke’ i zaposlenih, koji je tada trajao, već 10 godina. Vlada je, znači to činila i u mnogim drugim prilikama, uvijek sa istim motivom, nikako onim koji zlonamjerni dio javnosti pokušava predstaviti kao namjeru krađe novca građana“, navodi se u saopštenju DPS-a.

Podsjećaju da su u vremenu krize takve poteze povlačile sve odgovorne vlade, ne samo crnogorska.

„Kao što je Predsjednik Vlade tada naglasio na premijerskom satu, uvijek je moguće razgovarati o pitanjima objektivne ili subjektivne odgovornosti, ali bi kao odgovorni ljudi trebali da imamo u vidu kontekst u kojem se to događalo i kojem su odobravane takve garancije. Naravno, ukoliko je u realizaciji vladinih odluka bilo eventualnih propusta i nezakonitih radnji, o tome treba da odluče nadležni državni organi“, zaključuje se u saopštenju DPS-a.

Zbog afere “Primorka” juče je uhapšeno 12 osoba, http://Ovom aferom državni budžet je oštećen za preko četiri miliona eura.“>i njima je određen pritvor do 72 sata.

Pored Nebojše Boškovića, vlasnika firme “Krizma”, koji je označen kao organizator kriminalne organizacije u Specijalno tužilaštvo juče su privedeni i Vinko Marković, Sonja Bećović, Šefik Kurtagić, Mitar Bajčeta, Darko Konjević, Irena Mijanović, Biljana Bošković i Vukica Perović.

Istovremeno, Specijalno tužilaštvo izdalo je nalog za hapšenje Predraga Stamatovića, savjetnika u Ambasadi Crne Gore u Briselu, slovenskog držaljanina Črtomira Mesariča, bivšeg direktora NLB banke.

Vlada Crne Gore je 1. jula 2010. izdala garancije na četiri miliona eura za kredit od 14,4 miliona eura za preduzeće Melgonija Primorka.

Za kredit je založena kompletna imovina preduzeća. Sredstva kredita su usmjerena kao pokriće i obaveze za potrebe “Krisma motorsa” u iznosu od 2,77 miliona eura. “Krismi trejd” je preusmjereno 6,55 miliona, a “Primorki” 5,07 miliona eura.

Međutim, radnici nijesu isplaćeni iako je kredit bio namjenski, odnosno za servisiranje zaostalih zarada radnika, povezivanja radnog staža, izrade socijalnog programa, obaveze prema dobavljačima.

Izvor: Cafe Del MontenegroŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!