Džaković: Omogućiću dalji rad SO Budva

#OpštinaBudva #StevanDžaković

Nezavisni odbornik u Skupštini opštine Budva, Stevan Džaković, saopštio je danas da će prekunuti bojkot i da će ubuduće prisustvovati sjednicama.

Džaković: Nastojaću da nijednom svojom aktivnošću ne blokiram usvajanje odluka aktuelne većine (foto: PR Centar)

Džaković je to saopštio nakon obećanja Demokratske Crne Gore da će inicirati izmjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika nakon prekida bojkota u radu Skupštine Crne Gore.

„Ubuduće ću svojim prisustvom na sjednicama SO Budva omogućiti dalji rad Skupštine opštine Budva. Kao nezavisni odbornik svakako zadržavam pravo da predlažem odluke, amandmane i glasam u skladu sa svojim principima, a sve u cilju zaštite interesa građana Budve. Nastojaću da nijednom svojom aktivnošću ne blokiram usvajanje odluka aktuelne većine u Budvi. Zbog svega navedenog ipak smatram da moje dalje prisustvo na sastancima vladajuće koalicije nije potrebno, tako da istim ne želim prisustvovati“, saopštio je Džaković.

On je naveo da je to istorijski značajna vijest, prva takva od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori.

„Želim da im se lično zahvalim i odam priznanje, kao prvoj partiji na političkoj sceni Crne Gore koja je pokazala volju i iskazala namjeru, da čim se stvore uslovi, nakon prekida bojkota rada Skupštine, inicira formiranje višestranačke radne grupe koja će u precizno utvrđenom roku pripremiti izmjene i dopune izbornog zakona. Osnovna izmjena ovog Zakona bi se odnosila na omogućavanje biračima da konačno neposredno biraju svoje predstavnike, u skladu sa Ustavom CG. Jedino na ovaj način, omogućavanjem jednakog biračkog prava i prava na neposredne izbore, stvoriće se nužno potrebni uslovi za slobodne i fer izbore, i takvi izbori će predstavljati istinski izraz volje građana“, saopštio je Džaković.

On je, takođe, odgovorio na prozivke predstavnika Demokratskog fronta iz Budve, pooručujući im da odustaje od svog ranijeg zahtjeva da i ta politička grupacija postupi u skladu sa svojim programskim opredjeljenjima, „jer sam siguran da su greškom u svoj Program stavili otvorene liste“.

Džaković je naveo da je Ustavni sud Crne Gore pravo na neposredne izbore tumači kao pravo birača da lično glasa, kao i Zaštitnik ljudskih prava.

„Demokrate, siguran sam, ne smatraju da je pravo na neposredne izbore, pravo birača da lično glasa na dan izbora, već taj termin tumače kao sav normalan svijet, a to je pravo birača da neposredno, dakle direktno, bira svoje odbornike i poslanike i što je takođe važno istaći, nemaju problem, da taj svoj stav javno saopšte. Predstavnici javnog servisa, uvaženi akademici, univerzitetski profesori, visoki funkcioneri drugih političkog partija, predstavnici međunarodnih organizacije koje prate demokratizaciju našeg društva kao i velika većina građana, vrlo dobro znaju šta znači termin neposredni izbori, siguran sam da to zna i gospodin Zaštitnik ljudskih prava kao i sudije Ustavnog suda, međutim u “partitokratskoj” Crnoj Gori to osnovno građansko i političko pravo očigledno treba sakriti od onih kojima to pravo jedino i pripada a to su građani Crne Gore“, naveo je Džaković.

Zato je, kako je kazao, saopštenje Demokrata „dugo očekivani zrak slobode u partijski zarobljenoj Crnoj Gori“.

„Ovim obećanjem Demokrate su očigledno pokazale da žele da se bave politikom na drugačiji način, koliko će u tome uspjeti ostaje da se vidi“, rekao je Džaković.

Dodaje da ostaje „osjećaj gorčine“, zbog saznanja da je trebalo više od tri mjeseca da se shvati važnost zahtjeva koji je postavio.

„A ukoliko ipak neki od konstituenata aktuelne većine priželjkuje nove izbore u Budvi, poručujem im da ta adresa nije Stevan Džaković, i da je potraže negdje drugo“, naveo je Džaković.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!