EU Balkanu – i hladno i ohrabrujuće

Lideri EU su ohrabrili zemlje Balkana da nastave putem ka EU, ali su „bili hladni prema pridruživanju bilo koje od tih šest zemalja EU u bliskoj budućnosti“.

Foto: „Izgledi za pridruživanje EU bili snažan pokretač demokratskih reformi u regionu“: S jučerašnjeg samita (Foto: Beta/AP)

To piše američka novinska agencija AP iz Sofije sa samita EU-Zapadni Balkan.

„Balkan je ušao u spiralu sukoba 90-ih godina, kada se raspala bivša Jugoslavija, a etničke i nacionalističke tenzije se nastavljaju i poslije više od 20 godina“, piše AP i pominje da su „ipak, izgledi za pridruživanje EU bili snažan pokretač demokratskih reformi u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i na njenoj bivšoj teritoriji – Kosovu“.

U samoj EU, usljed porasta podrške krajnje desničarskim partijama i populističkim političarima, među 28 zemalja EU su se pojavile podjele, posebno o tome kako upravljati migracionim izazovima u Evropi, a „politički i javni apetit za širenje EU je opao“, konstatuje AP.

Povrh toga, piše dalje AP, Velika Britanija će iduće godine napustiti EU što je „potreslo taj blok iz temelja, te grupa zemalja koje predvodi Francuska insistira da EU mora očistiti svoju kuću prije no što u nju pozove bilo koga drugog“.

Pošto podsjeća da je EU primila deset zemalja 2004. godine, tri godine kasnije i Bugarsku i Rumuniju, a Hrvatsku 2013. godine, AP piše da su „privrede novajlija kao što su Mađarska i Poljska ojačane milijardama eura iz takozvanih fondova za koheziju.., ali njihovi lideri sada odbijaju da podijele teret odgovornosti za prihvatanje izbjeglica“, dok je „Brisel zabrinut i potezima te dvije zemlje za koje smatra da podrivaju nezavisnost pravosudnog sistema“.

Kao problem EU AP navodi i podjelu Kipra, a zatim piše da je „po sadašnjem procesu odlučivanja EU sasvim moguće da ako bi Srbija trebalo da bude primljena, Kosovo bi bilo ostavljeno napolju“.

Sofijski samit, prvi takav za 15 godina, priređen je „usred zabrinutosti EU da bi nestabilni Balkan ponovo mogao pasti u krizu, i usred zabrinutosti da uticaj Rusije raste“, zaključuje AP.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!