EU za izgradnju zdravog i stabilnog društva

#OdborZaEvropskeIntegracije

Evropska unija (EU) je ključni garant mira i bezbjednosti u Evropi, kao i vrijednosti i stilova života, neophodnih za izgradnju zdravog i ekonomski stabilnog društva, ocijenili su članovi skupštinkog Odbora za evropske integracije.

Poslanici su đacima predstavili evropsku ideju (Foto: skupstina.me)

U cilju dalje promocije inkluzivnosti i transparentnosti procesa evropskih integracija, članovi Odbora za evropske integracije održali su tribinu sa učenicima Gimnazije “30. septembar“ u Rožajama na temu „Pristupanje Crne Gore EU – potrebe mladih, njihova uloga u procesu reformi, te koristi koje im se pružaju kao budućim građanima EU“.

Kako je saopšteno iz crnogorskog parlamenta, u ime Odbora, sa đacima su razgovarali predsjednik tog tijela Adrijan Vuksanović i članovi Daliborka Pejović i Mihailo Anđušić, fokusirajući se na važnu ulogu mladih u procesu evropskih integracija i dinamiku reformi u društvu.

„Poslanici su đacima predstavili evropsku ideju, uz objašnjenje da EU predstavlja ključni garant ne samo mira i bezbjednosti u Evropi, već i vrijednosti i stilova života, neophodnih za izgradnju zdravog i ekonomski stabilnog društva”, kaže se u saopštenju.

Govoreći o mladima, kao glavnim korisnicima prednosti učlanjenja Crne Gore u EU, poslanici su predstavili programe koji promovišu mogućnosti učenja u državama EU, kao i saradnju između obrazovnih ustanova i organizacija mladih.

„Razgovarano je i o podršci EU Crnoj Gori u procesu reformi, kao i o programima za saradnju država članica sa zemljama koje nijesu dio EU”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da su se tokom rasprave učenika sa poslanicima, posebno istakla pitanja spremnosti Crne Gore da funkcioniše unutar EU, prava i obaveza studenata u državama članicama EU, ali je bilo i komentara u pogledu uticaja Bregzita na politiku proširenja i funkcionisanje Unije, kao i podizanja svijesti građana o procesu pristupanja u cilju sveopšte uključenosti društva u usvajanje evropskih vrijednosti.

Kako je saopšteno, kroz debatu koji je organizovao školski debatni klub, učenici su ukrstili stavove po pitanju učlanjenja Crne Gore u EU, tokom koje su se mogli čuti korisni argumenti po pitanju budućnosti Crne Gore u toj organizaciji.

Foto: skupstina.me

Članovi Odbora za evropske integracije su održali sastanak sa predstavnicima Opštine Rožaje, na kojem je razgovarano o iskustvima i izazovima Opštine u korišćenju pretpristupnih, IPA fondova.

„Na sastanku su razmijenjena mišljenja o mogućnostima produbljivanja saradnje na državnom i lokalnom nivou, kao i o podršci koju Odbor može pružiti lokalnim samoupravama u izazovnom procesu pristupanja Crne Gore EU“, navodi se u saopštenju.

U razgovoru o realizovanim i planiranim projektima, posebno onim finansiranim kroz IPA programe, predstavljeni su ključni izazovi i potrebe Opštine u korišćenju mogućnosti koje nude pretpristupni fondovi – kontinuirano jačanje kapaciteta tima za izradu i realizaciju projekata, podizanje svijesti o pravilima EU za sprovođenje projekata, te pitanja održivosti projekata i njihovog kofinansiranja.

„Istaknuta je dobra saradnja Opštine sa aktivnim lokalnim nevladinim organizacijama“, saopšteno je iz parlamenta.

U ime Opštine Rožaje, sa poslanicima su razgovarali potpredsjednik Opštine, Mirsad Azemović, predstavnici Sekretarijata za ekonomski razvoj i preduzetništvo Fikret Kuč i Rašid Mujević i savjetnik Mirza Luhoder.

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!