„Front će probati da izazove problem“

#IvanBrajović

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović kazao je da su izjave Demokratskog fronta o građanskom ratu u Crnoj Gori krajnje neodgovorne, te očekuje da će poslanici tog političkog saveza pokušati da nekulturnim i vulgarnim ponašanjem izazovu problem, ali da će parlamentarna većina ostati imuna na to i uraditi svoj posao.

„Najlakše je odgovoriti na uvredu uvredom i na fizički napad fizičkim napadom. U ovom slučaju su fizičke prijetnje odraz slabosti, a ne snage“, istakao je Brajović u emisiji Radija Crne Gore „Odgovoran odgovor“.

On je kazao i da je država tu da spriječi ekstremno ponašanje, kao i da se čudi da tužilaštvo još nije reagovalo zbog izjava pojedinih poslanika Fronta.

Predsjednik Skupštine je naglasio da DF već sada nema podršku koja bi im obezbijedila 18 poslanika u Parlamentu, kao što je to bilo na posljednjim izborima, kao i da se to „vidi po raspodjeli glasova na lokalnim izborima“.

„Imali smo neprimjerene scene u parlamentu, ne samo na Administrativnom odboru, mnogo gore scene su viđene nakon izglasavanja oduzimanja imuniteta poslanicima DF-a Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću. Marta Šćepanović je fizički napadnuta, a iz Fronta su kazali da je to `disciplinska packa`. Volio bih da vidim kako bi se neko od njih osjećao da ga je neko ošamario i to nazvao `disciplinskom packom`“, istakao je Brajović, rekavši da nijedna organizacija nije reagovala tim povodom, uprkos tome što su predstavnici Demokratskog fronta upućivali i uvrede na nacionalnoj osnovi.

On je naglasio da su i birači DF-a vidjeli da na ulici ne mogu ništa postići, kao i da je protest protiv učlanjenja Crne Gore u NATO okupio samo nekoliko stotina ljudi.

Brajović je poručio da se moraju primjenjivati sankcije za neprimjereno ponašanje u parlamentu, zbog čega očekuje da će takav predlog zakona biti usvojen u julu.

Osvrnuo se i na sjednicu Parlamenta zakazanu za 29.jun, na kojoj će se, između ostalog, raspravljati i o skidanju imuniteta poslaniku Fronta Nebojši Medojeviću.

„Ja skidanje imuniteta doživaljavam kao mogućnost da poslanik dokaže nevinostu u postupku, što bih iskreno želio. Oni su tražili rješenje pokušaja terorističkog akta od 16.oktobra, a kada to želimo da postignemo, od strane pojedinih poslanika opozicija postoje opstrukcije“, kazao je Brajović.

„Teza o ponavljanju izbora notorna glupost“

Predsjednik Parlamenta smatra da opozicioni poslanici ne bojkotuju parlament, već ne dolaze na posao. „Svi njihovi mandati su ratifikovani, uživaju sve privilegije. Primaju plate, koriste telefone koje im plaća Skupština“, objasnio je on.

Osvrnuo se i na parlamentarne izbore od 16.oktobra, rekavši da su potpisani svi zapisnici s biračkih mjesta, te da su opozicione partije uputile ponudu manjinskim da prave vlast.

„Kada se to nije desilo, onda se izbori proglašavaju nelegitimnim, a tako ne kvalifikuju lokalne izbore nakon kojih su u prilici da formiraju vlast“, poručio je Brajović.

Podsjetio je i da nijedna međunarodna institucija nije podržala bojkot, te da je OEBS ocijenio da su izbori bili fer i demokratski.

„Parlament je mjesto za razgovor, ali nema uslovljavanja. Teza o ponavljanju izbora je notorna glupost“, rekao je on.

Brajović je naglasio da podržava rad tužilaštva, ocijenivši da ta institucija treba da utvrđuje da li je neko prekršio zakon, ne i da procjenjuje političku situaciju.

„Rusija veliki igrač, donosili smo teške odluke“

Predsjednik Skupštine je prokomentarisao i nezadovoljstvo Rusije zbog članstva naše zemlje u NATO-u, rekavši da ta zemlja slijedi svoje interese.

„Rusija je kroz istoriju pomagala Crnu Goru kada je imala interesa za to“, poručio je.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!