Integracija Z.Balkana jedan od prioriteta

Uz nastavak održavanja dobrih bilateralnih odnosa, Rumunija će nastaviti da podržava Crnu Goru u procesu evropske integracije, naročito tokom predsjedavanja te države EU, u prvoj polovini 2019, poručeno je sa sastanka ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića i ambasadora Rumunije u Crnoj Gori Ferdinanda Nađa.

.

Kao je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, Pejović je zahvalio Nađu na podršci koju Rumunija pruža Crnoj Gori u pregovaračkom procesu s EU i izrazio zadovoljstvo bilateralnim prijateljskim odnosima dvije države.

„Iskustvo naših kolega iz Rumunije na njihovom putu ka EU je dragocjeno u procesu reformi na kojim radimo svakodnevno. Očekujemo da će se podrška u ostvarivanju evropske agende naročito unaprijediti i intenzivirati tokom rumunskog predsjedavanja EU“, istakao je Pejović.

On je, kako dodaju iz ministarstva, informisao ambasadora o trenutnom stanju u pregovorima i ukazao na važnu ulogu rumunske Vlade koju će imati u politici proširenja tokom svog predsjedavanja.

„Ambasador Nađ je podsjetio da je Rumunija već u ovom trenutku otpočela pripreme za predsjedavanje, kao i to da će integracija Zapadnog Balkana biti jedan od prioriteta rumunskog predsjedništva, jer je to zajednički interes i regiona i Unije. On je pozdravio napore Vlade Crne Gore i njenu maksimalnu posvećenost ostvarenju njenog najbitnijeg spoljnopolitičkog cilja – članstva u Evropskoj uniji“, navodi se u saopštenju.

.

U kontekstu najnovijih dešavanja u EU, kako se dodaje,sagovornici su razgovarali o predstavljenoj Strategiji EU za Zapadni Balkan, ocijenivši da je kroz ovaj dokument još jednom poslata poruka da zemlje regiona imaju istorijsku priliku i da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana jasna i nedvosmislena, a da će napredovanje svake države prema članstvu biti ocjenjivano samo u skladu sa individualnim postignućima svake države ponaosob.

„Zajednički je ocijenjeno da je tokom prethodnog perioda ostvarena uspješna saradnja, te da su rumunski eksperti, kroz 30 događaja u okviru Tajeks instrumenta, pružili značajnu ekspertsku podršku crnogorskim institucijama. Ambasador Nađ je prenio spremnost rumunske strane za nastavkom tehničke i ekspertske podrške pregovaračkom procesu Crne Gore, posebno u poglavlju 27. Životna sredina. U tom kontekstu, sagovornici su razmotrili modalitete saradnje dvije države tokom rumunskog predsjedništva EU u prvoj polovini 2019. Na toj liniji je dogovorena posjeta ministrice evropskih fondova Rumunije Rovane Plum koja će biti prilika za razmjenu iskustva iz korištenja pretpristupnih i strukturnih fondova EU“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!