Jokić: Bez razgovora o NATO bazama

#Politika #Baze #LjubišaJokić #Nato

3083C6DF-23B1-4A88-BF2F-1BC37903E075_cx0_cy6_cw0_w1023_r1_s.jpg

Donošenje odluke o učešću vojnika u misijama kao i do sada biće u nadležnosti Crne Gore, kazao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Ljubiša Jokić, navodeći da nije bilo razgovora o eventualnom uspostavljanju NATO baza u Crnoj Gori.

Jokić boravi i zvaničnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama, prvoj od kako je Crna Gora postala članica NATO-a. On će u Pentagonu razgovarati sa načelnikom Združenog generalštaba američke vojske Džozefom Danfordom.

Jokić je u razgovoru za Glas Amerike, uoči susreta sa Danfordom, ocijenio da razgovor sa načelnikom združenog Generalštaba američke vojske pokazuje koliko je važan strateški partnerski odnos dvije zemlje i koliko je snažna podrška američkih oružanih snaga integracionim procesima u Crnoj Gori.

Na pitanje šta će u budućnosti biti obaveze crnogorske vojske u Alijansi i da li se od nje očekuje da šalje veći broj vojnika u Avganistan, Jokić je rekao da će donošenje odluke o učešću vojnika u misijama, kao i do sada, biti u nadležnosti Crne Gore.

On je kazao da niko nije do sad, pa neće ni u budućnosti, moći da određuje prioritete o tome i da je to je stvar političkih i vojnih procjena isključivo u Crnoj Gori.

“Što se tiče Vojske Crne Gore, iako smo punopravna članica NATO-a, naš pravi posao tek predstoji i tek će se završiti punom integracijom svih pripadnika vojske u NATO. To će možda potrajati nekoliko godina, ali je naša namjera da taj posao završimo mnogo ranije”, rekao je Jokić.

On je dodao i da nije bilo razgovora o eventualnom uspostavljanju NATO baza u Crnoj Gori. “Tih razgovora nije bilo do sad i ne vjerujem da će ih biti ubuduće”, naglasio je Jokić.

Jokić je, komentarišući susret sa senatorkom iz Mejna Suzan Kolins, rekao da je republikanska članica Kongresa u poslednjih 11 godina bila veliki prijatelj Crne Gore i da joj je u velikoj mjeri pomogla u evroatlantskim integracijama.

“U decembru prošle godine smo obilježili 10 godina uspješne saradnje sa saveznom državom Mejn. Naš zajednički zaključak je da ta saradnja treba da se nastavi i u budućnosti, ne samo na vojnom planu, već i u drugim oblastima”, zaključio je Jokić.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!