Jokić: Bez razgovora o NATO bazama

#Politika #Baze #LjubišaJokić #Nato

3083C6DF-23B1-4A88-BF2F-1BC37903E075_cx0_cy6_cw0_w1023_r1_s.jpg

Donošenje odluke o učešću vojnika u misijama kao i do sada biće u nadležnosti Crne Gore, kazao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Ljubiša Jokić, navodeći da nije bilo razgovora o eventualnom uspostavljanju NATO baza u Crnoj Gori.

Jokić boravi i zvaničnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama, prvoj od kako je Crna Gora postala članica NATO-a. On će u Pentagonu razgovarati sa načelnikom Združenog generalštaba američke vojske Džozefom Danfordom.

Jokić je u razgovoru za Glas Amerike, uoči susreta sa Danfordom, ocijenio da razgovor sa načelnikom združenog Generalštaba američke vojske pokazuje koliko je važan strateški partnerski odnos dvije zemlje i koliko je snažna podrška američkih oružanih snaga integracionim procesima u Crnoj Gori.

Na pitanje šta će u budućnosti biti obaveze crnogorske vojske u Alijansi i da li se od nje očekuje da šalje veći broj vojnika u Avganistan, Jokić je rekao da će donošenje odluke o učešću vojnika u misijama, kao i do sada, biti u nadležnosti Crne Gore.

Pročitajte još:   O sajber kulturi u CG i na NATO simpozijumu

On je kazao da niko nije do sad, pa neće ni u budućnosti, moći da određuje prioritete o tome i da je to je stvar političkih i vojnih procjena isključivo u Crnoj Gori.

“Što se tiče Vojske Crne Gore, iako smo punopravna članica NATO-a, naš pravi posao tek predstoji i tek će se završiti punom integracijom svih pripadnika vojske u NATO. To će možda potrajati nekoliko godina, ali je naša namjera da taj posao završimo mnogo ranije”, rekao je Jokić.

On je dodao i da nije bilo razgovora o eventualnom uspostavljanju NATO baza u Crnoj Gori. “Tih razgovora nije bilo do sad i ne vjerujem da će ih biti ubuduće”, naglasio je Jokić.

Jokić je, komentarišući susret sa senatorkom iz Mejna Suzan Kolins, rekao da je republikanska članica Kongresa u poslednjih 11 godina bila veliki prijatelj Crne Gore i da joj je u velikoj mjeri pomogla u evroatlantskim integracijama.

Pročitajte još:   Pažin preuzeo Ministarstvo kulture do izbora novog ministra

“U decembru prošle godine smo obilježili 10 godina uspješne saradnje sa saveznom državom Mejn. Naš zajednički zaključak je da ta saradnja treba da se nastavi i u budućnosti, ne samo na vojnom planu, već i u drugim oblastima”, zaključio je Jokić.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!