Kacin: SAD preuzele odgovornost za stabilnost na Balkanu

#Politika #Balkan #JelkoKacin #Stabilnost

Jelko_Kacin_2013.jpg

Nova američka administracija poručila je da se uhodava i preuzima svoj dio odgovornosti za stabilnost, prosperitet i mir u Evropi, u Evropskoj uniji i na Zapadnom Balkanu.

Bila je to prava poruka, u pravo vrijeme, na pravom mjestu, upućena našem kontinentu, svijetu i nekima koji nisu faktor stabilnosti u regionu, izjavio je za Pobjedu ambasador Slovenije pri NATO Jelko Kacin, komentarišući prošlonedjeljnu posjetu potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Majka Pensa Crnoj Gori.

Pošto je Crna Gora nedavno postala članica NATO, to je, kako ističe naš sagovornik, bila i posjeta savezničkoj državi, pa i čestitka Crnoj Gori, koja je u Alijansi preuzela sve obaveze i odgovornosti.

Više razloga

Slovenački ambasador kaže da je potpredsjednik SAD Majk Pens boravio u Crnoj Gori iz više razloga.

Dao je snažnu poruku i podršku SAD cijelom regionu i pojedinim zemljama koje su se odazvale adekvatnim prisustvom najviših predstavnika država regiona. Po nivou prisutnosti može se j asno ocijeniti interes država da unaprijede i prodube saradnju sa SAD kaže Kacin.

On dodaje da potpredsjednik Pens smatra da „region zaslužuje svu potrebnu pažnju, podršku i pomoć SAD u stabilizaciji, demokratizaciji, tranziciji i evroatlantskoj integraciji država, ekonomija i društava regiona u obimu koji odgovara njima“.

Približavanje EU

“Jasno je poručio da suverene država moraju same odlučiti koliko i kakve saradnje žele sa SAD. Na drugoj strani je u interesu SAD da države u regionu puno učestvuju u razvijanju saobraćajne i energetske infrastrukture i trgovine. Ne smije se zaboraviti da se radi o posjeti vezanoj za sastanak država članica Jadranske povelje, kojom će naredne godine predsjedavati Crna Gora i na kom su učestvovale i države posmatrači, među kojima je i Slovenija” kaže Kacin.

Prema njegovim riječima, SAD poručuju da podržavaju i približavanje država EU.

“To je značajna i kvalitetna poruka poslije nekih dubioza koje su nastale kao posljedica kontroverznih izjava i tvitova predsjednika SAD Donalda Trampa o EU. To nije samo poruka državama, nego i revizija odnosa od Brisela i EU”, kaže Kacin.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!