Konatar: Vlada nema načina da nastavi izgradnju autoputa

#Politika #AutoPut #Izgradnja #MilošKonatar #Zaduživanje

Milos-Konatar-2.jpg

Predsjednik Građanskog pokreta URA, Miloš Konatar saopštio je da je Međunarodni monetarni fond (MMF), nažalost samo potvrdio, ono na šta su iz URA-e odavno upozoravali, da je nastavak gradnje autoputa nemoguć putem novih zaduživanja.

On je istakao kako je drugi način finansiranja izgradnje, putem koncesija, takođe nemoguć zbog prevelikog opterećenja budžeta u vidu velikih iznosa subvencija koje traže koncesionari i da je Vlada DPS-a svojom pogubnom politikom neprestanog zaduživanja praktično onemogućila nastavak izgradnje auto-puta u narednih 20 godina.

“Vlada DPS-a na čelu sa Đukanovićem i Markovićem je dovela Crnu Goru do duga od 2,54 milijarde eura, odnosno 67,5 odsto BDP-a na kraju 2016. godine. Procjene po kojima će dug na kraju 2017. godine dostići tri milijarde eura su zabrinjavajuće i najbolje govore o pogubnosti dosadašnje ekonomske politike DPS-a i satelita”, rekao je Konatar.

Ukazao je da je MMF u izvještaju jasan “rizici koji proizilaze iz velikog povećanja javnog duga i potreba za eksternim finansiranjem izazivaju zabrinutost zbog fiskalne održivosti i spoljne stabilnosti”, što govori da je ovakvo stanje duga je neodrživo na dugi rok.

“Dakle, uz neophodne reforme potreban nam je i dinamičan rast BDP-a. MMF je takođe spustio prognozu rasta BDP-a za 2017. na 3 odsto, dok je prognoza rasta za sljedeću godinu 2,8 odsto. Nažalost to nije dovoljno, ukoliko želimo da smanjimo zaostatak za zemljama EU moramo imati minimalni rast BDP-a od pet i više procenata” ističe Konatar.

Saopštio je da su Crnoj Gori danas, više nego ikad, neophodni kvalitetni, pošteni i stručni ljudi koji neće obmanjivati građane sjevera kao Duško Marković koji je obećao nastavak gradnje auto-puta od Mateševa do Andrijevice, iako je znao ove podatke koje je iznio MMF u svom izvještaju.

“Građani Crne Gore zaslužuju istinu, koju neće dobiti ni od Ivana Brajovića koji je već davao neistinite iskaze u sudskom postupku za “aferu Ramada” da bi nakon toga po svemu sudeći kao ministar saobraćaja u slučaju “petlje Smokovac” oštetio državu za preko 30 miliona eura. Gospodo iz DPS-a i satelita dosta nam je vaših obmana, neistina i lopovluka. Vrijeme je da vam svi zajedno kažemo: što ste krali – krali ste! Vaše vrijeme je isteklo!” zaključio je Konatar.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!