Kurti traži da Tači prizna grešku

U Prištini se nastavlja redovno zasijedanje parlamenta. „Sudbina“ vanredne sjednice na kojoj bi trebalo da se glasa o demarkaciji sa Crnom Gorom i dalje je neizvjesna.

Iako je vanredna sjednica bila najavljena ranije ona danas nije potvrđena.

Demarkacija sa Crnom Gorom je juče bila i jedna od glavnih tema razgovora pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Vesa Mičela sa predstavnicima privremenih kosovskih vlasti, Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem.

Kosovska skupština je tri puta bezuspješno do sada pokušala da sazove sjednicu parlamenta na temu demarkacije i nijednom nije mogla da obezbijedi neophodnu dvotrećinsku većinu.

Kosovskoj vladajućoj koaliciji nedostaje svega nekoliko glasova za dvotrećinsku većinu, odnosno 80 poslanika. Protiv ratifikacije demarkacije su Srpska lista, koja podržava kosovsku vladu i opozicioni pokret Samoopredjeljenje.

Lider tog pokreta Aljbin Kurti smatra da nema potrebe da se sa ratifikacijom demarkacije žuri, jer nije samo to uslov za liberalizaciju viza, već potrebno dokazati i borbu protiv kriminala i korupcije.

Prema pisanju portala Koha, Kurti sada optužje Tačija da žurbom da se prihvati Sporazum o demarkaciji, potpisanom još 26. avgusta 2015. u Beču, zapravo želi da, kako kaže, u „paralmentu ratifikuje svoj zoločin i izdaju Kosova“.

Kurti, prenosi Koha, smatra da je prva vladina komisija za demarkaciju sporazum sačinila na štetu Prištine, čime je tertitorija Kosova gubi 8.200 hektara, te da je nedavna zajednička izjava, koju su u Podgorici potpisali Tači i crnogorski predsjednik Filip Vujanović, prevara.

Prema Kurtiju, pozitivan razvoj događaja bio bi kada bi Tači prihvatio svoju grešku zbog štete nanijete kosovskoj teritoriji. Dobro je, smatra, što je Crna Gora spremna da pregovara.

Zato bi, rekao je Kurti ranije, aktuelni sporazum trebalo poništiti, inicirati nove pregovore sa Crnom Gorom s ciljem sklapanja novog sporazuma koji ne bi bio na štetu kosovske teritorije.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!