Marković: Crnogorci su plaćali najveću cijenu da budu svoji na svome

#Politika #CrnaGora #DuškoMrković #Nezavisnost

rpedsjednikpremijerpredsjednik.jpg

Predsjednik Vlade Duško Marković večeras je organizovao svečani prijem povodom Dana nezavisnosti i tom prilikom je poručio da je nezavisnost sveta obaveza svakog Crnogorca.

“Ima država i naroda koji ne moraju to rade. Zbog svoje veličine, zbog svoje snage i moći, zbog vjekovnog trajanja – to pravo im je dato, jednom za vazda. Bez mudrosti i strpljenja nezavisnost nije mogla biti obnovljena. Petog juna bićemo član najmoćnijeg saveza današnjice i nikada se više iza naših leđa neće odlučivati o sudbini naše drzave. Od kad postoje Crnogorci da budu svoj na svome plaćali su najveću cijenu i tako vjekovima. Pravo i pravda su nekad posustajali i ne smijemo zaboraviti kad nam je prije jednog vijeka izbrisana drzava”, rekao je Marković.

Trebalo je, kao navodi, da prođe jedan vijek da Crna Gora obnovi svoju nezavisnost.

“Ne smijemo zaboraviti kakvu smo strašnu cijenu platili prije jednog vijeka. Za stolom Mirovne konferencije u Parizu, iako su i Pravo i Pravda, i žrtva i stradanje, bili na našoj strani – izbrisali su nam i državu i ime. Gotovo cio jedan vijek bio je potreban da osvane 21. maj, da međunarodna zajednica prizna pravo Crne Gore da suvereno raspolaže sama sobom u svojstvu nezavisne države”, dodao je on.

Trebalo je, kao navodi, da prođe jedan vijek da Crna Gora obnovi svoju nezavisnost. Marković je dodao, da su prošle decenije dok je stasala generacija koja je naučila istorijsku lekciju – “da bez mudrosti i strpljenja nezavisnost ne može biti obnovljena.”

“To smo uspjeli 2006. godine. Prošle su decenije dok je stasala generacija koja je razumjela da nezavisnost jedne male zemlje i malog naroda nije za svagda data. Da nam se nikad ne ponovi Pariz 1919. godine. Nikada više iza naših leđa neće se odlučivati sudbina naše drzave. Time ćemo ispuniti našu najveću i svetu obavezu”, poručio je on.

Dodao je da je Crna Gora već 5. juna, postati članica NATO-a, a u narednih, četiri ili najviše pet godina, naša zemlja će dobiti svoje mjesto za stolom i među članicama Evropske unije.

Međutim, premijer naglašava da nas čeka još puno posla.

“Da našu bezbjednu, zajedničku kuću do kraja uredimo po mjeri najviših demokratskih i ekonomskih standarda razvijene Evrope, njegujući i ono što su tradicionalne vrijednosti crnogorskog društva. Da gradimo sistem koji će pružati jednaku šansu svima da uspiju,da zakoni važe jednako za sve, da ekonomski ambijent pruži priliku svakom građaninu i svakoj porodici da podignu životni standard na viši nivo,da mladi ljudi vide jasnu perspektivu za svoju budućnost u Crnoj Gori, da prevaziđemo naslijeđene i nove podjele koje uzimaju snagu crnogorskom društvu…”, poručuje Marković.

Prvi put u istoriji, naglašava on, Crna Gora ima priliku da se u potpunosti posveti tim ciljevima.

“Da ujedini sve potencijale. Da se svim snagama okrene razvoju. Da po svemu bude lider na Zapadnom Balkanu! Iskoristimo tu istorijsku šansu; budimo dostojni trenutka i prilike koja nam se ukazala”, naveo je premijer.

Svečanom prijemu su prisustvovali predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, diplomatskog kora, kao i zvanice iz javnog i kulturnog života Crne Gore.

Među zvanicama su bili predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Skupštine Ivan Brajović, SDT tužilac Milivoje Katnić, predsjednica vrhovnog suda Vesna Medenica, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, kao i ministri u Vladi. Među zvanicama su bili i predstavnici medijskih kuća, kao i mnogobrojne istaknute ličnosti.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!