MARKOVIĆ: Litvansko iskustvo dragocjeno i ključno

By Balsa Knezevic

markoviclitvanija


P
otpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković potpisao je danas je tokom susreta sa litvanskim kolegom Juozasom Bernatonisom u Viljnusu Memorandum o saradnji dva ministarstva, kojim je predviđena razmjena iskustava i praksi u poglavljima 23 i 24, što će biti konkretizovano prilikom skore posjete litvanskih eksperata Crnoj Gori.

Bernatonis je, tokom Markovićeve zvanične posjete Viljnusu, poručio da je Litvanija spremna da podržava sve ciljeve Crne Gore u integraciji ka Evropskoj uniji i NATO-u.

Marković je zahvalio Litvaniji i litvanskom narodu na podršci koju pružaju Crnoj Gori na planu evropskih i evroatlantskih itnegracija.

„Litvanija je odigrala ključnu ulogu u novijoj crnogorskoj istoriji, u vrijeme litvanskog predsjedavanja EU, da Crna Gora otvori pregovore sa EU u dva ključna poglavlja, 23 i 24, i na taj način snažno postavi Crnu Goru na evropski kolosjek“, kazao je on.

Prema riječima Markovića, današnje potpisivanje Memoranduma je potvrda spremnosti Litvanije da pomgone Crnoj Gori na daljem evropskom putu.

„Ali i odlučnosti dva ministarstva da, zajedničkim naporima, razmjenjujući iskustva i prakse, unaprijede naše pravne sisteme i doprinesu većoj vladavini prava i pravnoj sigurnosti. Litvansko iskustvo za Crnu Goru je dragocjeno i ključno“, dodao je on.

Marković je, kako je rekao, sa litvanskim koelgom razgovarao o različitim oblicima saradnje u krivičnim, građanskim stvarima, međunarodnoj pravnoj pomoći, ali i reformi sudstva.

„Sa ciljem da naše sudstvo bude odgovorno, profesionalono i pouzdano, da prava naših građana budu garantovana i pravno očuvana“, naveo je on.

Marković je saopštio da je dogovoreno da eksperti Ministarstva pravde Litvanije posjete Podgoricu.

„I da sa našim ekspertima dogovore oblasti u kojima ćemo sarađivati i na taj način pomoći Crnoj Gori da uspostavi pravosudni sistem koji će garantovati vladavinu prava“.

Tokom posjete Viljnusu, potredsjednik Marković se sastao i sa predsjednikom Vlade Algidrasom Butkevičiusom, te predsjednikom parlamentarnog odbora za evropske poslove i potpredsjednikom Seime Gediminasom Kirkilasom i predsjednikom Ustavnog suda Republike Litvanije Dainiusom Žalimasom.

Izvor: Analitika

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!