MVPEI: U toku procedura za dobijanje statusa zemlje gosta pri Arapskoj ligi

By Nenad Zečević

arapska-liga

Ministarstvo za vanjske poslove i evropske integracije saopštilo je danas da je da je u toku procedura za Crnu Goru za dobijanje statusa zemlje gosta Arapske lige. Vlada Crne Gore ranije je najavila da će zatražiti status zemlje gosta u toj regionalnoj organizaciji a kao razlog navela jačanje ekonomske saradnje.

– U toku je procedura za dobijanje statusa zemlje gosta u okviru Arapske lige, saopšteno je Portalu Analitika iz MVPEI bez navođenja više detalja.

Arapsku ligu sačinjavaju 21 arapske države među kojima su i pet koje spadaju među najbogatije države svijeta: Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Kuvajt i Katar. Status gosta nema ni jedana balkanska država. Status zemlje gosta imaju: Brazil, Eritreja, Venecuela i Indija.

Članovi Arapske lige su su još i Egipat, Liban, Jordan, Irak, Jemen.Alžir, Komoros, Džibuti, Libija, Mauritanija, Maroko, Oman, Palestina, Somaliju, Sudan i Tunis. Članstvo Sirije u Arapskoj ligi je suspendovano u novembru 2011. godine.

Iako se još ne zna kada bi Crna Gora mogla da formalno dobije taj status – prva prilika je septembar mjesec kada se sastaje Savjet Arapske lige koji rukovodi tom organizacijom.

Savjet se sastaje dva puta godišnje mart i septembar, a države predstavljaju ministri vanjskih poslova AL. Svaka članica ima jedan glas.

U novom broju spoljno-političkog magazina Diplomarius, koji priprema Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih inetgracija pojašnjeno je zbog čega bi Crna Gora trebalo da pojača saradnju sa članicama Arapsle lige.

Prvi od razloga zbog kojeg Crna Gora planira da podnese zahtjev za sticanje „statusa gosta“ pri Arapskoj ligi je direktan uvid u problematiku i međusobne odnose država ovog regiona, te ostvarivanje direktnog kontakta sa njihovim predstavnicima tokom regionalnog dijaloga, tokom kojeg se, o ovim pitanjima, odlučuje u AL, što logično vodi boljoj informisanosti i donošenju kvalitetnijih odluka Crne Gore na međunarodnom nivou, navodi se u autorskom tekstu Pavla Karanikića iz MVPEI.

-Drugi razlog saradnje Crne Gore i Arapske lige je ekonomska saradnja. Bogate arapske države investiraju globalno, a njihove investicije nijesu karakteristične samo za Crnu Goru, već svoj kvalitet, ozbiljnost i pouzdanost dokazuju kroz investicije ili investicione planove u državama regiona. Strategija arapskih država, koje svoje finansijsko blagostanje crpe kroz eksploataciju obilnih izvora nafte, je da na srednji i dugi rok investiraju u održive projekte koji bi ih u budućnosti pripremili za scenario nemogućnosti dalje eksploatacije nafte imajući u vidu ograničene količine ovog resursa za koji planiraju da prestane biti jedini i primaran izvor finansiranja države. Crna Gora kroz nastavak privlačenja kvalitetnih arapskih investicija u vidu koncesija, privatnih i privatno – javnih partnerstava, privatizacija može sebi obezbijediti dodatne kanale snaženja nacionalnih ekonomskih parametara, zapošljavanja, ali i promocije turističkih kapaciteta države u regionima u kojima oni još nijesu prepoznati, piše u tekstu objavljenom u Diplomariusu pod naslovom „Crna Gora i Liga arapskih država – Arapska liga“.

A Crna Gora, kako se navodi u tekstu, ima šta da ponudi arapskim investitorima.

Primjera radi mogućnosti ulaganja u turizam su evidentne. Kilometri „Velike Plaže“ su turistički nevalorizovani, zimski turizam je i dalje nerazvijen imajući u vidu kapacitete Crne Gore na tom polju, a vodeni resursi su, takođe, obilno neiskorišteni.

„Svakako, polja za arapske investicije postoje, a Crna Gora kroz ekonomsko-finansijske modalitete stranih ulaganja mora obezbijediti da iste budu realozovane u obostranom interesu, i prije svega, interesu građana Crne Gore“, zaključeno je u pomenutom tekstu.

Izvor: Analitika

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!