„Напредак на папиру, у пракси заостајање“

Нацрт извјештаја о напретку Црне Горе ка Европској унији биће представљен сјутра у Стразбуру. За Црну Гору у извјештају је наведено да „има напретка на папиру, а у пракси заостаје“, наводи Радио Слободна Европа.

Foto: „Kritične tačke za sve zemlje Z. Balkana ostaju one povezane s vladavinom prava, organizovanim kriminalom i korupcijom“ (Foto: gov.me)

Македонија ће од Европске комисије (ЕК) наредне седмице добити препоруку за отварање приступних преговора и позитивне оцјене за владу Зорана Заева, објавио је данас Радио Слободна Европа (РСЕ).

Наводи се да су дописници РСЕ из Брисела имали увид у извјештај који ће бити објављен 17. априла у Стразбуру, у којем се оцјењује да критичне тачке за све земље Западног Балкана остају оне повезане с владавином права, организованим криминалом и корупцијом.

Европска комисија ће поново препоручити отварање приступних преговора с Македонијом, а у новом извјештају Брисел је „јасно препознао политичку вољу за напредак“.

У извјештају за Македонију се, према РСЕ, упозорава да „штета која је прављена годинама не може да се среди преко ноћи“, али и да је земља превазишла дубоку политичку кризу и да су структурне реформе дуг процес који може да потраје.

Македонија тренутно има условну препоруку, коју је Европска комисија дала у јеку политичке кризе.

У том нацрту извјештаја наводи се да је за даљи напредак Македоније од одлучујућег значаја задржавање и продубљивање процеса доношења хитних реформских приоритета.

„Овогодишњи шампион“ ће, наводи РСЕ, бити Албанија, која ће добити препоруку за отварање приступних преговора, а за Косово ће се у извјештају потенцирати да су започете реформе успорене развлачењем изборног процеса.

За Црну Гору је наведено да „има напретка на папиру, а да у пракси заостаје“, а успоравање реформи је констатовано и за БиХ. Србији ће бити препоручено да до ЕУ може стићи реформама и дијалогом, наводи РСЕ на македонском језику.

Извор: Радио Телевизија Црне Горе

Advertisements
Желите рекламу на Порталу Црна Гора? Јавите нам се!

Желите и Ви да пишете за Црну Гору? Придружите нам се!