„Napredak na papiru, u praksi zaostajanje“

Nacrt izvještaja o napretku Crne Gore ka Evropskoj uniji biće predstavljen sjutra u Strazburu. Za Crnu Goru u izvještaju je navedeno da „ima napretka na papiru, a u praksi zaostaje“, navodi Radio Slobodna Evropa.

Foto: „Kritične tačke za sve zemlje Z. Balkana ostaju one povezane s vladavinom prava, organizovanim kriminalom i korupcijom“ (Foto: gov.me)

Makedonija će od Evropske komisije (EK) naredne sedmice dobiti preporuku za otvaranje pristupnih pregovora i pozitivne ocjene za vladu Zorana Zaeva, objavio je danas Radio Slobodna Evropa (RSE).

Navodi se da su dopisnici RSE iz Brisela imali uvid u izvještaj koji će biti objavljen 17. aprila u Strazburu, u kojem se ocjenjuje da kritične tačke za sve zemlje Zapadnog Balkana ostaju one povezane s vladavinom prava, organizovanim kriminalom i korupcijom.

Evropska komisija će ponovo preporučiti otvaranje pristupnih pregovora s Makedonijom, a u novom izvještaju Brisel je „jasno prepoznao političku volju za napredak“.

U izvještaju za Makedoniju se, prema RSE, upozorava da „šteta koja je pravljena godinama ne može da se sredi preko noći“, ali i da je zemlja prevazišla duboku političku krizu i da su strukturne reforme dug proces koji može da potraje.

Makedonija trenutno ima uslovnu preporuku, koju je Evropska komisija dala u jeku političke krize.

U tom nacrtu izvještaja navodi se da je za dalji napredak Makedonije od odlučujućeg značaja zadržavanje i produbljivanje procesa donošenja hitnih reformskih prioriteta.

„Ovogodišnji šampion“ će, navodi RSE, biti Albanija, koja će dobiti preporuku za otvaranje pristupnih pregovora, a za Kosovo će se u izvještaju potencirati da su započete reforme usporene razvlačenjem izbornog procesa.

Za Crnu Goru je navedeno da „ima napretka na papiru, a da u praksi zaostaje“, a usporavanje reformi je konstatovano i za BiH. Srbiji će biti preporučeno da do EU može stići reformama i dijalogom, navodi RSE na makedonskom jeziku.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!