Od NATO-a se plaše kriminalci i autokrate

#RankoKrivokapić #JohanFrolih

Predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić kazao je da je za rješavanje krize neophodan pristanak na ponavljanje izbora, budući da se „ovako duboka i sistemska kriza“ može riješiti jedino novim izborima. On je, u razgovoru sa austrijskim ambasadorom Johanom Frolihom kazao da, naravno, ti izbori moraju biti fer i slobodni, „a ne kao prethodni održani u danu proglašenog državnog udara i ukidanja sredstava komunikacija što je nezamislivo sa stanovišta elementarnih demokratskih standarda“.

Krivokapić: Crna Gora i region ulaze u novu fazu demokratskog razvoja

Krivokapić je, kako je saopšteno iz SDP-a, Froliha primio u oproštajnu posjetu.

Govoreći o NATO-u, Krivokapić je naglasio da će ulazak u ovaj Savez sa najdemokratskijim i najrazvijenijim državama današnjice ojačati borbu za vladavinu prava, demokratiju i dekriminalizaciju Crne Gore. Tako je bilo u svim zemljama nakon ulaska u NATO, a posebno je taj proces bio intenziviran u zemljama regiona u kojima su procesuirani brojni slučajevi korupcije na najvišem nivou, rekao je Krivokapić .

„Zato članstvo u NATO mora da bude dobra vijest za sve koji su istinski posvećeni vladavini prava, dok je loša vijest za sve šefove organizovanih kriminalnih grupa, kriminalce, autokrate i politiku pohare i pljačke sopstvenih građana“, dodao je Krivokapić.

On je naglasio da je izvjesno da će se na meti demokratskih standarda koje baštini i NATO naći i oni koji su danas veliki, ali samo verbalni zagovornici ovog procesa. Takvima je NATO prijetnja ali ne smiju biti protiv puta u ovaj savez. Oni su dobre sluge onih kojih se plaše a loš gospodar svog naroda, rekao je Krivokapić.

„Krivokapić je naglasio da Crna Gora i region ulaze u novu fazu demokratskog razvoja koja označava kraj ere balkanskih autokrata. Svima postaje jasno da takav tip lidera ne može stvoriti dugoročno stabilan region jer je suština njihovog vladanja potpuno suprotstavljena bazičnim demokratskim standardima koje baštini EU, kazao je predsjednik SDP“, navodi se u saopštenju.

Krivokapić je naglasio ulogu SDP u saniranju političke krize tokom 2016. godine kroz parlamentarni dijalog i Prelaznu vladu.

„SDP je tada bio most i presudno doprinio smirivanju tenzija kroz institucije. Nažalost, danas imamo situaciju da je DPS autokratija obesmislila i unizila institucije koje postaju zarobljene i na usluzi autokratiji i politici pohare a ne građanima. U takve zloupotrijebljene institucije ne postoji povjerenje i one takve ne doprinose rješavanju sistemske krize, što je danas ključni problem Crne Gore“, naveo je Krivokapić.

Iskazujući očekivanje da će se ipak naći model izlaska iz duboke krize, posebno nakon skorog punopravnog članstva Crne Gore u NATO, Krivokapić je zahvalio ambasadoru Frelihu na posvećenom radu tokom svog mandata u Crnoj Gori.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!