Odluka o zatvoru Kneževića nezakonita

Izricanje kazne zatvora poslaniku Demokratskog fronta (DF) Milanu Kneževiću zbog odbijanja da svjedoči nema zakonsko uporište, jer je prije bilo kakvog postupka neophodno da mu se ukine imunitet, ocijenio je pravnik Dragan Šoć.

Odluka nije mogla biti donijeta: ŠoćFoto: Odluka nije mogla biti donijeta: Šoć

Vijeće Višeg suda u Podgorici prihvatilo je žalbu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i potvrdilo kaznu do dva mjeseca zatvora za Kneževića, zbog odbijanja da dostavi podatke o sudiji koji mu je, kako je tvrdio, ponudio da mu za deset hiljada eura ukine presudu zbog napada na policajca 2015. godine.

Šoć je kazao da postoji pravna procedura i da mu nije jasno zašto ona nije ispoštovana.

„Mislim da odluka nije mogla biti donijeta, a da prethodno nije oduzet imunitet Kneževiću“, rekao je Šoć agenciji Mina.

On smatra da će odluku, ako su uložio pravni lijek protiv nje, neka viša sudska istanca ukinuti.

Na Kolegijumu predsjednika parlamenta u četvrtak je dogovoreno da će Skupština uputiti apel Vrhovnom i Ustavnom sudu da doprinesu rješavanju novonastale situacije vezane za moguće posljedice odluke Višeg suda u predmetu protiv Kneževića.

Šoć je ponovio da postoji pravna procedura, odnosno da Ustavni sud ne može da reguje prije nego što prođe sva procedura kod redovnih sudova.

Prema njegovim riječima, može da reaguje jedino Apelacioni sud po žalbi.

„Logično bi bilo da pravni predstavnik Kneževića iskoristi pravni lijek i traži da taj organ ukine odluku kao nezakonitu i da u obrazloženju navede da je Knežević poslanik i da mu za to djelo koje mu se stavlja na teret, ne može izreći ni mjera zatvora ni pritvora, ako mu se prethodno ne oduzme imunitet“, rekao je Šoć.

Kako je istakao, u ovom momentu nema prostora za djelovanje ni Vrhovnog, ni Ustavnog suda.

„Ako Apelacioni sud potvrdi ili ukine onda je sledeća instanca vanredni pravni lijek Vrhovnom sud, pa ako sve to prođe može samo Knežević da podnese ustavnu žalbu Ustavnom sudu“, objasnio je Šoć.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!