Огољена тотална заробљеност институција

Након антологијске изјаве Зорана Јелића „један запослени, четири гласа“, која одлази у историју послије презизног сублимирања клијентелистичко-корупционашког карактера тродеценијске непромијењене власти, недавно се појавила и нова синтагма, која обиљежава актуелни политички моменат и огољава тоталну заробљеност институција државе од стране ДПС-а и његових сателита, саопштио је Демос.

Demos: Prekršen ustavni princip podjele vlasti

„Тако је Маја Караш Бошковић из Агенције за спрјечавање корупције обавијестила јавност да би редитељ и члан Савјета Јавног сервиса Никола Вукчевић „могао бити у сукобу интереса“. Ова јединствена формулација, непозната савременим и упоредним правним системима, указује да се механизми ДПС-а у настојању да Јавни сервис поново претворе у властиту огласну таблу не либе од употребе метода иманентних апсолутистичким режимима“, казали су из Демоса.

Из те партије су навели да се притом игноришу упозорења која стижу од домаће демократске јавности и са релевантних међународних адреса, попут недавног извјештаја Савјета за људска права УН-а о стању у овој области у Црној Гори, „који посебни нотира недемократски притисак који власт врши на Јавни сервис“.

„Потом је услиједила одлука Основног суда у Подгорици, којом је наложено да Горан Ђуровић буде враћен у Савјет Јавног сервиса до окончања правоснажног поступка. Међутим, очигледно да аутономне одлуке судских органа ништа не значе владајућој елити, јер су се ДПС-ови дизачи руку из посланичких клупа, а на бази прецизних инструкција од шефа странке, обрушили на поменуту одлуку суда, тиме директно вршећи притисак на судске органе и кршећи уставни принцип подјеле власти на судску законодавну и извршну“, истакли су из Демоса.

Казали су да је очигледно да је владајућа партија дошла у фазу када „дрско и отворено крши Устав и законе ове земље, настојећи да одбрани полуге недемократске власти“.

„Биће интересантно сагледати даљу динамику догађаја, од спремности институција да бране аутономију, па све до реакција међународних фактора на овакво понашање владајуће касте, у првом реду ЕУ, са којом имамо и уговорни однос. Извјесно је да кабадахијски однос ДПС-а према државним институцијама не може бити у складу са европским системом вриједности којем се номинално тежи“, закључује се у саопштењу Демоса.

Извор: Радио Телевизија Црне Горе

Advertisements
Желите рекламу на Порталу Црна Гора? Јавите нам се!

Желите и Ви да пишете за Црну Гору? Придружите нам се!