Opozicija pri svome: Datum, pa tek razgovori o preporukama

#Politika #Demokrate #DuškoMarković #VladimirJoković

jokovic-1.jpg

Socijalističku narodnu partiju ni eventualni poziv OEBS -a neće vratiti u parlament, dok se ne odredi datum prijevremenih parlamentarnih izbora, kazaoje za Pobjedu Vladimir Joković, predsjednik SNP-a. Sa ovakvim stavom saglasne su i ostale partije u građanskoj opoziciji.

Premijer Duško Marković uputio je pismo OEBS-u u kojem navodi da je „ODIHR najbolja adresa sa koje mogu očekivati podršku i pomoć da se sa tako respektabilnog nivoa obezbijedi poziv za sastanak sa svim parlamentarnim partijama na kome bi se razgovaralo o zajedničkom radu na usvajanju preporuka”. Joković kaže da je „stav SNP-a jasan razgovaraće o tome, ali kad se odredi datum vanrednih izbora“.

„Marković je vjerovatno naučio da ga zovu i da mu narede, pa misli da i nama neko može da naređuje. Mi smo saopštili stav i ostajemo pri njemu“, rekao je Joković.

Obmana

Zoran Mikić, izvršni direktor URA-e, za Pobjedu kaže da i njegova partija ostaje pri stavu prvo datum izbora, pa razgovor o izbornim zakonima.

„Umjesto da prihvate upozorenja i preporuke OEBS-a, kolege iz DPS-a nastavljaju da zamajavaju i obmanjuju domaću javnost i međunarodne partnere. Bacanje prašine u oči i navodi da je lopta u dvorištu opozicije, samo su pokušaji da se kupi još malo vremena, izigraju opozicija i međunarodni partneri i želja da se zaobilaznim putem dođe do promjena izbornog zakonodavstva“, kazao je Mikić.

On je istakao da je „stav GP URA jasan i precizan”.

„DPS je odgovorna za duboku političku krizu i zbog toga mora prihvatiti da se odredi datum vanrednih parlamentarnih izbora, pa da onda zajednički definišemo promjene i dopune izbornog zakonodavstva, kao i uslove pod kojima bi se ti izbori održali“, istakao je Mikić.

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović kazao je da je Markovićeva poruka „još jedan u nizu jeftinih i politički nezrelih trikova crne kutije društveno-političkih zbivanja Crne Gore“.

„Navikli smo od Markovića i DPS družine da je sve što rade isključivo da bi zadovoljili puku formu, bez jasne vizije i cilja koji se želi postići određenim prijedlogom“, rekao je Bogdanović agenciji Mina. On je istakao da rad na izmjenama i dopunama izbornog zakonodavstva mora biti verifikovan u Skupštini dvotrećinskom većinom.

Kompromis

„Ako je to činjenica sa kojom nema kompromisa, onda je potpuno jasno da bez povratka opozicije u Skupštinu nema ni izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva rekao je Bogdanović, dodajući da je „ovo čist dokaz da je DPS dio problema, da je loptica u njihovom dvorištu i da se problem može riješiti isključivo prihvatanjem dobro poznatih uslova opozicije”.

„Očigledno je da DPS nastavlja sa politikom zamajavanja domaće i međunarodne javnosti, kako bi dobili na vremenu i još jednom pokušali da izigraju opozicione političke subjekte, jer se plaše i novih izbora, ali i uslova za njihovo održavanje. E, neće moći“, poručio je Bogdanović, dodajući da se „Demokrate ni za jotu neće pomjeriti od onoga što su saopštili i obećali građanima bojkot sve do ostvarenja cilja, a to su novi parlamentarni izbori, zatim novi izbori u opštini Nikšić i uslovi za iole fer i poštene izbore“.

Iz SDP-a za Pobjedu nijesu željeli da komentarišu Markovićevu poruku ODIHR-u, niti da odgovore da li će se vratiti u parlament ako ih OEBS pozove.

Ranije su, međutim, u izjavama pojedinim medijima poručili da se Marković „uzalud junači“, jer se izmjene izbornih zakona po preporukama OEBS-a ne mogu usvojiti u parlamentu bez opozicije.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!