Отворен Конзулат у Тбилисију

Министар вањских послова Срђан Дармановић отворио је у главном граду Грузије, Тбилисију Конзулат Црне Горе, на челу са почасним конзулом Тејмуразом Куркхулијем.

Darmanović u glavnom gradu GruzijeFoto: Darmanović u glavnom gradu Gruzije

Дармановић је, како је саопштено из ресорног министарства, боравио у првој званичној посјети Грузији на позив потпредсједника Владе и шефа дипломатије те државе Михаила Џанелидзеа.

Дармановић је казао да је увјерен да ће отварање Конзулата у Тбилисију допринијети поспјешивању свеукупне сарадње двије државе.

Он је оцијенио да је посјета Грузији посебно значајна у контексту даљег снажења традиционално пријатељских односа и унапређења политичког дијалога двије државе.

“Црна Гора се, као пуноправна чланица Алијансе, залаже за наставак спровођења политике отворених врата НАТО-а и да, с тим у вези, подржава аспирације Грузије”, нагласио је црногорски шеф дипломатије.

Џанелидзе је истакао да је чланство Црне Горе у НАТО позитиван сигнал за Грузију и да је тиме послата јасна порука о спремности Сјеверноатлантске алијансе за пријем нових чланица.

Он је казао да је заинтересован за размјену искустава у европским интеграцијама, и да је Црна Гора лидер у том процесу.

Саговорници су се, како је саопштено, сагласили да је приврженост држава евроатлантском систему вриједности важно за јачање стабилности и сигурности сваке државе и региона којем припада.

“Они су оцијенили да постоји простор за унапређење сарадње у областима економије, туризма, пољопривреде и саобраћаја и истакнута спремност за организовање билатералних консултација”, наводи се у саопштењу.

Дармановић је током посјете разговарао и са министром финансија Грузије Мамуком Бакхтадзеом.

Извор: Радио Телевизија Црне Горе

Advertisements
Желите рекламу на Порталу Црна Гора? Јавите нам се!

Желите и Ви да пишете за Црну Гору? Придружите нам се!