Otvoren Konzulat u Tbilisiju

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović otvorio je u glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju Konzulat Crne Gore, na čelu sa počasnim konzulom Tejmurazom Kurkhulijem.

Darmanović u glavnom gradu GruzijeFoto: Darmanović u glavnom gradu Gruzije

Darmanović je, kako je saopšteno iz resornog ministarstva, boravio u prvoj zvaničnoj posjeti Gruziji na poziv potpredsjednika Vlade i šefa diplomatije te države Mihaila Džanelidzea.

Darmanović je kazao da je uvjeren da će otvaranje Konzulata u Tbilisiju doprinijeti pospješivanju sveukupne saradnje dvije države.

On je ocijenio da je posjeta Gruziji posebno značajna u kontekstu daljeg snaženja tradicionalno prijateljskih odnosa i unapređenja političkog dijaloga dvije države.

“Crna Gora se, kao punopravna članica Alijanse, zalaže za nastavak sprovođenja politike otvorenih vrata NATO-a i da, s tim u vezi, podržava aspiracije Gruzije”, naglasio je crnogorski šef diplomatije.

Džanelidze je istakao da je članstvo Crne Gore u NATO pozitivan signal za Gruziju i da je time poslata jasna poruka o spremnosti Sjevernoatlantske alijanse za prijem novih članica.

On je kazao da je zainteresovan za razmjenu iskustava u evropskim integracijama, i da je Crna Gora lider u tom procesu.

Sagovornici su se, kako je saopšteno, saglasili da je privrženost država evroatlantskom sistemu vrijednosti važno za jačanje stabilnosti i sigurnosti svake države i regiona kojem pripada.

“Oni su ocijenili da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblastima ekonomije, turizma, poljoprivrede i saobraćaja i istaknuta spremnost za organizovanje bilateralnih konsultacija”, navodi se u saopštenju.

Darmanović je tokom posjete razgovarao i sa ministrom finansija Gruzije Mamukom Bakhtadzeom.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!