Pejanović: Potvrda svega što smo uradili

#CrnaGoraNato #DraganPejanović

„Jednoglasnim usvajanjem Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, Spoljnopolitički odbor Senata Sjedinjenih Američkih Država je još jednom dao pozitivno mišljenje i potvrdu o onome što je Crna Gora uradila u proteklom periodu po pitanju reformi i dostizanja visokih međunarodnih standarda“, kazao je nacionalni koordinator za NATO Dragan Pejanović. On je podsjetio da ta lijepa vijest koja je, kako je rekao, sinoć kasno po našem vremenu stigla iz možda najznačajnije zemlje Sejvernoatlanske alijanse, znači da su stvoreni svi uslovi za brzo procesuiranje Pristupnog protokola i prema Senatu SAD-a.

„Ovo je da drugi put Crna Gora dobija pozitivno mišljenje i potvrdu za sve što je uradila. Vjerujemo da će ovakav slijed događaja rezlutirati donošenjem odluke, ako ne jednoglasno, onda sigurno ogromnom većinom glasova i u Senatu“, kazao je Pejanović. On je dodao da je do sada dvadest od 28 država okončalo kompletne procedure ratifikacije Pristupnog protokola Crne Gore NATO-u.

„Prije dva dana su proceduru završile tri države – Norveška i Italija su okončale proceduru u Parlamentima, dok je predsjendik Češke Republike potpisao Ukaz o ratifikaciji i time se okončala i njihova kompletna procedura. Upravo među osam preostalih država još su Francuska i Portugalija koje imaju istu nacionalnu proceduru, a koja zahtjeva dodatno vrijeme da predsjednik potvrdi ono što su Parlamenti usvojili“, objasnio je Pejanović. Nacionalni koordinator je podsjetio da je pored pomenutih SAD, Francuske i Portuglaije, preostalo da Protokol ratifikuju još Kanada, Francuska, Njemačka, Španija i Grčka.

„Poslije tih ratifikacija slijedi i ratifikacija Protokola u našem parlamentu. Nakon usvajanja takve odluke instrumenti ratifikacije se dostavljaju Stejt Dipartmentu i taj trenutak je trenutak članstva Crne Gore u Sjevernoatlanskom savezu“, kazao je Pejanović.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!