Po Rusiju opasnija EU od NATO-a

#JanušBugajski

Velika kampanja je u toku da se spriječi sljedeći važan korak za međunarodni razvoj Crne Gore – ulazak u EU. Predlažu se novi koncepti regionalnih ekonomskih unija, čiji je cilj da vežu Crnu Goru za manje razvijene susjede i tako je uspore na putu ka EU, ocijenio je američki analitičar Januš Bugajski.

Moskva je pozdravila Bregzit i druge probleme unutar EU: Bugajski (Foto: YouTube/ScreenShot)

Ideju premijera Aleksandra Vučića o fomiranju balkanske carinske unije iz marta ove godine podržao je i visoki komesar EU za proširenje Johanes Han. Navodno će se inicijativa o carinskoj uniji naći na stolu julskog balkanskog samita u Trstu.

Bugajski smatra da ovu ideju Podgorica ne bi trebalo da prihvati.

On objašnjava da „dok Moskva nastoji da potopi kompletan projekat evropskih integracija, Beograd predlaže formiranje regionalne zone slobodne trgovine i carinske unije, koja bi mogla da bude iskorišćena od protivnika proširenja EU i time izazove kašnjenja ili izuzeće članstva Crne Gore“.

„Čak i ako ima najbolje političke i ekonomske namjere predlogom balkanske carinske unije Beograd nehotice ide na ruku Moskvi i nacionalistima u Evropi. To daje dodatnu municiju onima koji traže zamjenu za pristupanje EU. Tako bi više kvalifikovana zemlja poput Crne Gore postala zavisna od slabijih susjeda, koji bi je ometali u napretku ka EU“,rekao je Bugajski za Pobjedu.

On podsjeća da ruska vlada podržava bilo kakvu zamjenu za EU koja će oslabiti evropski projekat i omogućiti rusku eko nomsku i političku penetraciju.

„Moskva posmatra dugoročno EU kao veću prijetnju svojim ambicijama nego NATO. Evropski standardi, zakonitosti, transparentnosti su izazov za poslovni model Rusije. Evropske odredbe političkih i ljudskih prava podriva ruski autokratski model upravljanja. Kremlj smatra da je lakše manipulisati slabijim državama i da je lakše uticati na autoritarne vođe van EU, nego na demokratije unutar Unije koje imaju redovne izbore i promjene vlade. Moskva je pozdravila Bregzit i druge probleme unutar EU, jer to Rusiji može obezbijediti povoljne bilateralne sporazume. Propaganda Kremlja stimuliše i utiče na ‘pete kolone’ stranaka koje se protive projektu EU. Konkretno, iskorišćava se na tako uzak asortiman nacionalističkih i ultrakonzervativnih grupa kako bi učvrstili svoju poruku o zapadnoj dekadenciji i ruskoj superiornosti“, kaže Bugajski.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!