Poboljšati učešće žena u politici

Ženska politička mreža danas je u Delegaciji Evropske unije održala sastanak sa ambasadorima i predstavnicima zemalja EU, na kojem je, kako je saopšteno, predstavljen Zaključak o neophodnim izmjenama crnogorskog zakonodavstva u cilju unapređenja učešća žena u politici.

.

„U ime Ženske političke mreže, koju čine predstavnice opozicionih stranaka i vladajuće koalicije, Zaključak i konkretne zahtjeve koji su usklađeni sa međunarodnim preporukama, danas su predstavile Nada Drobnjak i Snežana Jonica. Domaćin sastanka je bio ambasador Aivo Orav, šef Delegacije EU u Crnoj Gori, a učestvovali su ambasadori i predstavnici brojnih zemalja EU: Austrije, Češke, Hrvatske, Francuske, Grčke, Njemačke, Italije, Mađarske, Poljske, Slovačke, Slovenije, Rumunije, Švedske i Velike Britanije“, navodi se u saopštenju.

Zaključci, kako se navodi, između ostalog, podrazumijevaju izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika kroz uvođenje kvote od 40 odsto žena na izbornim listama, izmjene Zakona o finansiranju političkih partija kroz uvođenje finansijskih podsticaja za partije u vidu više opredijeljenog novca za svako mjesto poslanice i finansijsku podršku ženskim organizacijama unutar partija, kao i izmjene Zakona o političkim partijama kroz obavezu obezbjeđivanja mehanizama za rodno balansiranu zastupljenost u organima partija.

„Sagovornici su danas posebnu pažnju posvetili ulozi medija u zastupanju prava žena, prevashodno kroz način prikazivanja i izvještavanja o ženama u politici. Ukazano je na potrebu da se više medijskog prostora posveti temi rodne ravnopravnosti u svim sferama života, posebno o ulozi žena u donošenju političkih odluka“, dodaje se u saopštenju.

Od osnivanja Ženske političke mreže u novembru 2017. godine, političarke u mješovitim delegacijama (predstavnice opozicionih stranaka i vladajuće koalicije), sastale su se sa predsjednicima brojnih partija, među kojima su: Rafet Husović (BS), Miodrag Lekić (DEMOS), Andrija Popović (LP), Ivan Brajović (SD), Ranko Krivokapić (SDP), Vladan Joković (SNP) i Dritan Abazović (URA).

Predstavnice Mreže su, kako se navodi, političke lidere upoznale sa jedinstvenim stavom svih žena u politici o neophodnosti unapređenja partijskog i političkog dijaloga i djelovanja, kako bi se postigla puna ravnopravnost i istovremeno ispunili programska i statutarna opredjeljenja. Lideri su iskazali podršku ovoj incijativi, a u narednom periodu uslijediće intenzivne aktivnosti Mreže na ispunjenju konkretnih zahtjeva.

„Ženska politička mreža nastala je pod okriljem programa ‘Podrška antidiskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti’, koji finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, a sprovodi Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava. Mrežu čine edukovane trenerice za rodnu ravnopravnost iz parlamentarnih političkih partija, istaknute liderke i aktivistkinje povezane da zajedničkom političkom akcijom, kroz povećanje broja žena na mjestima odlučivanja, unapređuju prava i položaj žena do potpune ravnopravnosti. Mreža je okupila političarke iz brojnih partija: BS, Demos, DPS, DUA, FORCA, LP, NOVA, Pozitivna, PzP, SD, SDP, SNP i URA“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!