Preporuke OEBS-a nijesu ništa novo

#ĐorđijeBlažić

Preporuke OEBS-a su značajne, ali one nijesu ništa novo. Date su već godinama ranije, a predstavljaju samo mali dio nužnih promjena izbornog zakonodavstva, ocijenio je profesor Đorđije Blažić.

Pravno nije tačna konstatacija da se izborno zakonodavstvo ne može mijenjati u izbornoj godini: Blažić

On smatra da su mnogo veći problem brojne neustavnosti izbornog zakona, Zakona o biračkim spiskovima, a posebno uskraćivanje prava birača kao nosioca suvereniteta da bira odbornike i poslanike neposredno, a ne sa partijske liste.

„U Crnoj Gori nemamo neposredne izbore osim kod predsjednika države. Partijske oligarhije uzurpirape su neposredno biračko pravo građana i onemogućile neposredne izbore saglasno ustavnim odredbama. Takvo stanje neustavnosti izbornog zakona posledica je partitokratskog sistema i izborno zakonodavstvo mora da se usaglasi sa Ustavom Crne Gore, a ne samo sa preporukama međunarodnih organizacija“, rekao je Blažić za Dan.

On je naglasio da pravno nije tačna konstatacija da se izborno zakonodavstvo ne može mijenjati u izbornoj godini. Kako je pojasnio, to je standard međunarodnih organizacija, i to je pitanje cjelishodnosti, a ne legaliteta.

Pročitajte još:   SDP: Istina je na našoj strani

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!