Propagandni napad na CG

#Rusija #MarijaZaharova

Turska sad može malo da odahne, pošto Rusija ima novog neprijatelja, malenu Crnu Goru na Balkanu, piše u današnjem komentaru glavni urednik ruske informativne agencije Rosbalt.

Rosbalt: One koji su već probali i Krim i Soči i Budvu

Toj državi sa stanovništvom veličine jedne od moskovskih opština, navodi autor, juče su pažnju poklonila čak dva visoka ruska činovnika – portparolka Ministarstva spoljnih poslova i šef Ruske agencije za turizam.

„Uzimajući u obzir izjave pomenutih činovnika i izvještaja na Prvom kanalu ruske TV, koju ranije ta balkanska država očigledno nije zanimala, sve postaje jasno, kao Božiji dan: iz Kremlja je poslata komanda ‘u napad'“, dodaje se u komentaru.

Autor navodi da zvanična Moskva ima tri osnovne primjedbe na Crnu Goru i njen tradicionalno prijateljski i bliski narod: Crnogorci su nedruželjubivi i skloni provokacijama, mogu da vas izbace iz zemlje i pošalju u treću, a i vladajući režim je uveo zemlju u NATO.

„To je laž. Ruski zvaničnici u posljednje vrijeme veoma lako lažu“, navodi se u komentaru i dodaje da Crnogorci „i dalje vole Ruse“, a da reportaže ruskih televizija o užasnom stanju u Crnoj Gori mogu da izazovu samo smijeh.

„Te reportaže – ‘istraživanja’ samo služe za podnošenje izvještaja Kremlju o učinjenom, jer neće dati nikakav rezultat. Svejedno broj turista iz Rusije koji ljetuju u inostranstvu stalno opada, ali ne zbog poboljšanja kvaliteta usluga u ruskim turističkim centrima“, ocjenjuje autor.

Dodaje se da one koji su već probali i Krim i Soči i Budvu „strašna upozorenja“ iz Ministarstva spoljnih poslova i Agencije za turizam i državnih televizija neće zaustaviti.

„Jedino da potpuno zabrane putovanja u Crnu Goru, ali to će već biti potpuni i nemotivisati apsurd, jer nijesu zabranjivali ni odlaske u Gruziju i Ukrajinu“, navodi se u komentaru.

U komentaru se ocjenjuje da izjave visokih ruskih činovnika i novinarske reportaže još izgledaju kao pljuvanje u lice polovini građana Crne Gore koja nije protiv ulaska zemlje u NATO.

Autor dodaje i da u slučaju nekog spora sa Albanijom, ili neke provokacije, Crnu Goru neće štititi Rusija, „koja nije zaštitila ni Srbiju“.

„Crna Gora je mala i živi u komplikovanom okruženju kako zna i ume. Zato i ulazi u NATO i nada se ulasku u EU. Za Podgoricu to je osiguranje od gubitka nezavisnosti i teritorije. Zašto je Moskva tako bijesna, nije mi jasno“, navodi se u komentaru glavnog urednika Rosbalta.

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!