„Protestujemo na CT, ne nadamo se opoziciji“

#DemokratskiFront

Demokratski front će organizovati 28. aprila na Cetinju protest „Za Referendum“, jer želi, kako je saopšteno iz tog političkog saveza, da delegitimiše pokušaj da se protivno volji građana donese odluka o potvrđivanju Sjevernoatantskog ugovora. Istakli su da ne gaje iluzije da će se lideri ostalih opozicionih partija pridružiti.

(arhiva)

„Valjda je Sinđelićevoj parlamentarnoj većini jasno da ne postoji kutak Crne Gore gdje bi se sklonila od suočavanja s mirnim i demokratskim izražavanjem volje većine građana Crne Gore, koji se zalažu za organizovanje referenduma“, saopštili su iz Fronta.

Kako su kazali, poziv liderima Demokrata, Demosa, SNP-a i URE Aleksi Bečiću, Miodragu Lekiću, Srđanu Miliću i Dritanu Abazoviću da im se pridruže predstavlja državnički potez, a ne bilo kakvu individualnu akciju.

„Takve pozive liderima opozicije upućujemo već mjesecima unazad, i pozivamo ih na zajedničko djelovanje oko referendumskih aktivnosti, i zato naprasno `iščuđavanje`ostatka opozicije doživljavamo kao pokušaj tihe kapitulacije i asimilovanja u režimski sistem manipulacija narodnom voljom. A najmanje što smo pritom očekivali je da se pomenuti lideri skrivaju iza nemuštih saopštenja svojih nižerazrednih partijskih činovnika“, navodi se u saopštenju DF-a.

Iz Demokratskog fronta su naglasili da ne gaje iluzije da će se lideri tih partija pojaviti na velikom narodnom protestu na Cetinju.

„Jer, i ako sve vrijeme u svojim saopštenjima uključuju, i ne isključuju proteste, svi u Crnoj Gori znaju da je njima taj metod političke borbe još uvijek nepoznat. Ali, ako se deklarativno zalažu za održavanje referenduma, onda je njihova ljudska i politička obaveza da prisustvuju na Skupštini u Murinu. I to ne zbog DF-a, već građana koji su im ukazali povjerenje vjerujući da su spremni da se svim demokratskim sredstvima bore za održavanje referenduma. Zato bi svako javno bježanje od jasnog stava i koordinisane akcije sa DF-om predstavljalo prećutnu podršku Sinđelićevoj parlamentarnoj većini, a ti lideri bi postali saučesnici u protivnarodnom naumu donošenja odluke u Skupštini o učlanjenju Crne Gore u NATO“, saopštili su iz tog političkog saveza.

Nedolazak se može tumačiti kao kompromis s DPS-om

Oni su se osvrnuli na bojkot izbora u Nikšiču, rekavši da su se solidarisali s Demokratama koje su prve predložile neizlazak na izbore u tom gradu, „iako je DF-u izlazak na izbore u potpunosti odgovarao, kao najjačem političkom subjektu u tom gradu“.

„Takođe, ako su se Demokrate rukovodile principima isključive solidarnosti, onda se postavlja i pitanje zašto nijesu pozvale na bojkot izbora i u Herceg Novom, u trenutku kad je podignuta optužnica protiv lidera Demokratskog fronta, već su prve predale izbornu listu.
Takođe, njihovo prisustvo na protestima prilikom pokušaja hapšenja lidera DF-a ne predstavlja nikakvo prinošenje žrtve na opozicioni oltar, već saznanju da bi se i oni brzo mogli naći pod sličnim optužbama, a što se sinoć i dogodilo. Šef režima upravo ih je teško optužio da su povezani sa strukturama iz organizovanog kriminala, i da te strukture sve vrijeme finansiraju Demokrate očekujući protivusluge u gradovima gdje imaju gradonačelnike. Stoga i smatramo da su Aleksa Bečić i poslanici Demokratske Crne Gore dužni da 26. aprila budu zajedno sa nama na Skupštini u Murini, kako bismo poslali zajednički odgovor na Đukanovićev progon i hajku na nas, ali i da, uprkos vidljivim političkim razlikama između naših subjekata, možemo sarađivati oko ključnih političkih pitanja“, poručili su iz Fronta.

Kako su kazali, nedolazak poslanika Demokrata, ali i Demosa, SNP-a i URE bi se mogao tumačiti kao pravljenje kompromisa sa DPS-om, i „sve glasnijim najavama otpočinjanja pregovora o proširenju Vlade Duška Markovića odmah nakon izglasavanja odluke o učlanjenju Crne Gore u NATO“.

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!