RASMUSEN: Slijede intenzivirani pregovori sa Crnom Gorom oko članstva

By Balsa Knezevic

rasmusenokok0409


G
eneralni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen kazao je danas na samitu u Velsu da će najkasnije do kraja 2015. godine biti odlučeno da li će Crna Gora biti pozvana da bude članica NATO-a.

Rasmusen je, kako je objavljno na zvaničnom sajtu Alijanse, rekao da će pregovori sa Crnom Gorom oko članstva biti intenzivirani u narenom periodu.

– Vezano za politiku otvorenih vrata NATO lideri su se saglasili da ponude Gruziji produženi paket mjera koje bi joj pomogle da napreduje ka članstvu. Lideri zemalja članica NATO takođe su se dogovorili da intenziviraju pregovore sa Crnom Gorom oko članstva u Alijansi. Članice će procijeniti najkasnije do kraja 2015. da li će Crna Gora prstupiti NATO-u –rekao je Rasmusen.

Lideri NATO zemalja su se takože saglasili da je potrebno uspostaviti akcioni plan da bise ojačala NATO kolektivna odbrana koja bi osigurala spremnost za suočavanje sa bilo kojim izazovom.

U velškom gradu Njuportu jutros je počeo drugi dan samita NATO na kome bi trebalo da se donesu ključne odluke o formiranju udarne jedinice za brzo reagovanje NATO i o proširenju evropskih i američkih sankcija Rusiji.lideriNATO

– Danas imamo mnogo posla – saopštio je generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen u uvodnom govoru učesnicima samita i istakao da ne treba sumnjati u riješenost Alijanse da brani sve svoje članice.

Lideri zemalja članica NATO usvojili su drugog dana samita plan o formiranju jedinica za brza dejstva koje će biti stacionirane u istočnoj Evropi.

To su, na zajedničkoj konferenciji za novinare, saopštili generalni sekretar Rasmunsen i predsjednik Poljske Bronislav Komorovski pošto se u Poljskoj održava sljedeći samit NATO-a.

Britanski premijer Dejvid Kameron, koji je domaćin skupa, je rekao da je Britanija spremna da odvoji 3500 vojnika za novu udarnu jedinicu NATO za brzo reagovanje, čije je osnivanje ranije najavio Rasmusen.

– Moramo da stvorimo nove kapacitete kako bismo svim našim ljudima osigurali bezbjednost i uvjerili istočnoevropske partnere da će ih NATO braniti – rekao je on, optužujući Rusiju da slanjem trupa u Ukrajinu ugrožava mir u Evropi.

natolideri0509

Kako je ranije najavljeno ta „udarna pesnica“ bi se sastojala od četiri do šest hiljada vojnika u bazama u istočnoj Evropi. Njihov zadatak bi bio da osujete moguću „rusku prijetnju“ ili bi mogle da budu upućene van Evrope u bitku s islamskim teroristima.

U tom cilju će biti izgrađene prihvatne baze članicama NATO na istoku Evrope i tamo će biti smješteno teško naoružanje, oprema, komunikacioni i komandni centri za potrebe aktiviranja „udarne pesnice“ pješadinaca, vazdušnih, pomorskih i specijalnih snaga u roku od 48 časova.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović kazao je tokom jučerašnjeg zasjedanja na samitu u Velsu da je uvjeren da će Crna Gora tokom 2015. godine dobiti poziv za članstvo u NATO-u.

– Želim da izrazim zadovoljstvo što je Crna Gora prisutna na NATO samitu u Velsu, a to potvrđuje samo da se crnogorsko mišljenje čuje i uvažava na svim mjestima na kojima se razgovara o najaktuelnijim pitanjima globalne bezbjednosti i stabilnosti. Ono što je moje uvjerenje nakon današnjeg samita, jeste da je ovo poslednji samit na kojem Crna Gora učestvuje u statusu aspiranta. Sve ocjene koje sam čuo tokom konferencije i kroz razgovore koje sam imao sa najvišim zvaničnicima zemalja članica NATO-a govore o tome da su oni registrovali progres koji je Crna Gora ostvarila na planu ispunjavanja obaveza iz evroatlantske agende i vjeruju da će naša država tokom 2015. godine zavrijediti poziv za članstvo – kazao je Đukanović.

Izvor: Analitika

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!