Rogozinova stranka traži od Lavrova zaštitu za Šišmakova i Popova

#Politika #DmitrijRogozin #EduardŠišmakov #Moskva #Partija #Rodina #Rusija #VladimirPopov

3d9a4609d3fa48c6989dfcaea66b5b12.jpg

Predsjednik jedne od vladajućih stranka u Rusiji, ,,Rodina“ i zamjenik predsjednika u ruskoj Dumi, Aleksej Žuravljev, zatražio je od ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova zaštitu za dvojicu ruskih državljana, Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, koje Crna Gora potražuje zbog optužbi za pokušaj terorizma na dan parlamentranih izbora prošle godine, piše Pobjeda.

U pismu koje je objavljeno na sajtu „Rodine”, jedne od stranaka vladajuće koalicije čiji je finansijer i neformalni lider potpredsjednik Vlade Dimitri Rogozin, Žuravljev je zatražio od Lavrova informaciju što Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije radi na zaštiti ruskih državljana Eduarda Sišmakova i Vladimira Popova koji su optuženi za pokušaj puča u Crnoj Gori.

“Molim vas da nam ukažete na mjere koje realizuje Ministarstvo inostranih poslova da bi zaštitili naše građane od krivičnog gonjenja u Crnoj Gori, i eventualno preduzimanje daljih mjera u cilju povratka Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova u Rusiju (!)”, ističe se u pismu koje je objavila i ruska državna agencija TAS.

Pročitajte još:   "Realno da CG otvori još dva poglavlja"

U tekstu se navodi da su Šišmakov i Popov optuženi za finansiranje puča na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra, kao i planiranje atentata na bivšeg premijera Mila Đukanovića.

Žuravljev upozorava Lavrova da, prema izveštajima medija, ruski državljani, kao i lideri opozicionog Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić, su još uvijek pod istragom, dok „život i zdravlje naših sunarodnika izazivaju ozbiljnu zabrinutost”.

Pismo Žuravljeva izaziva i nedoumice s obzirom da se indirektno sugeriše da se Šišmakov i Popov ne nalaze u Rusiji i otvara spekulacije da im je uskraćeno slobodno kretanje.

Potvrda identiteta

Ovim pismom predsjednika jedne od stranaka vladajuće koalicije, i uticajnog poslanika u Dumi Rusi su, po prvi put, preko nekog zvaničnika, javno potvrdili identitet dvojice svojih državljana. Reakcija je izostala ikada su brojni svjetski mediji objavili fotografije pasoša Sišmakova i Popova, optužujući ih za organizaciju zavjere.

Pročitajte još:   "Ne zaboraviti ulogu novinara"

Sumnju u identitet dvojice Rusa izrazio je nedavno na suđenju u slučaju pokušaja terorizma Andrija Mnadić ali i ruski MIP preko portparolke Marije Zaharove. Ona je početkom februara ove godine izbjegla da odgovori na pitanje da li je Eduard Šišmakov i dalje na spisku saradnika ruske Ambasade u Poljskoj.

“Mi se ne bavimo prvi put stvarima koje su povezane sa Crnom Gorom. Stalno smo demantovali stvari koje su curele u medijijima ili bile ubačene kada je riječ o nekoj umješanosti Rusije u procese u toj državi”, rekla je tada Zaharova.

Šišmakova iz Beograda izvukao Patrušev

Intervencija Žuravljeva prema ruskom MIP-u nije jedina veza Šišmakova za vrhom ruske državne politike. U izvještaju britanske istraživačke mreže Belingket (Bellingcat) i ruskog magazina Insajder (The Insider) koji je Pobjeda objavila u martu ove godine, navodi se da je Šišmakov tokom 2014. godine prisustvovao sjednicama Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije, tijelom kojim predsjedava ruski predsjednik Vladimir Putin.

Pročitajte još:   Moguće do zajedničkog kandidata

Istraživanje, čiji je autor ekspert za odnose Rusije i jugoistočne Evrope, Hristo Grozev, pokazuje i da je drugi osumnjičeni za pokušaj puča, Rus Vladimir Popov, bio zadužen za isporuku kriptovanih telefona, koji su, navodno, kupljeni u Bugarskoj.

U istraživanju se i tvrdilo da je sekretar Savjeta bezbjednosti Nikolaj Patrušev boravio u Beogradu desetak dana nakon pokušaja terorizma u Crnoj Gori gdje je svojim avionom odveo trojicu agenata GRU-a koji su bili umiješani u dešavanja u Podgorici. Grozev je u svom istraživanju tvrdio da je jedan od njih upravo Šišmakov.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!