RTCG da bude zaštićen od političkog pritiska

#Rtcg

Rukovodstvo Radio-televizije Crne Gore (RTCG) i njegovi upravni organi moraju biti zaštićeni od neprimjerenog uticaja i političkog pritiska, ocjena je u Radnom dokumentu Evropske komisije o trenutnom stanju u poglavljima 23 i 24.

Ograničen napredak u rješavanju nasilja nad novinarima: Ilustracija (Foto: rtcg.me)

U dijelu dokumenta koji se odnosi na Temeljna prava – sloboda izražavanj, navodi se da je, uprkos pozitivnim događajima u Javnom servisu RTCG (Radio i Televizija Crne Gore), potrebno dodatno poboljšati standarde o uređivačkoj nezavisnosti i profesionalizmu.

„Rukovodstvo RTCG-a i njegovi upravni organi moraju biti zaštićeni od neprimjerenog uticaja i političkog pritiska“, navodi se u dokumentu, koji je objavljena na sajtu Ministarstva evropskih poslova.

U oblasti slobode izražavanja, kako je objavljeno u Radnom dokumentu, još uvijek postoji ograničen napredak u rješavanju nasilja nad novinarima i medijima, a posebno u rješavanju starih neriješenih predmeta.

Navodi se da se Komisija za praćenje slučajeva nasilja nad medijima, koja je ponovo uspostavljena u septembru 2016. godine, i dalje suočava sa poteškoćama u dobijanju neograničenog pristupa spisima predmeta i produženju bezbjedonosnih odobrenja svojih članova.

„U prvoj polovini 2017. prijavljena su tri verbalna napada i jedan napad na medijsku opremu. Tri od tih slučajeva rezultirali su prekršajnim postupkom, dok u jednom prijavljenom slučaju nadležni organi nijesu našli elemente krivičnog djela ili prekršaja. U oktobru 2017. prvostepeni sud je dodijelio kompenzaciju u iznosu od 7.000 eura novinaru zbog neefikasne istrage u pokušaju njegovog ubistva 2007. Moraju se nastaviti aktivnosti kako bi se riješili stari slučajevi, uključujući i slučaj ubistva iz 2004. Potrebno je identifikovati ne samo materijalne počinioce, već i one koji stoje iza napada, kao i nedostatke i kašnjenja u istragama koje nisu donijele rezultate“, objavljeno je u dokumentu.

Od Vlade i relevantnih institucija se, kako je navedeno, očekuje da pokažu nultu toleranciju prema pretnjama ili napadima na medije, kao i da preduzmu aktivnosti u cilju ispunjenja preporuka ad-hoc komisije.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!