Rusi će se umiješati u predsjedničke izbore

Moskva nije odustala od ambicije da unese konfuziju, pa čak dovede i do sukoba na Balkanu, tako da očekujem da će se umiješati u naredne predsjedničke izbore u Crnoj Gori, kaže profesor na američkom Univerzitetu „Džon Hopkins“ i ekspert za Balkan Danijel Server.

Moskva nikada neće odustati od CG: Server (ScreenShot)

On smatra da se zemlje u regionu ponašaju kao da su neprijatelji kada su u pitanju granični sporovi.

„Toliko radite jedni protiv drugih da tu Rusija neće morati da se miješa. Kada govorimo o demarkaciji sa Kosovom, potpisivanje sporazuma zavisi od kosovskih glasača. Najbrži način da se riješi ovo pitanje je da premijer Haradinaj promijeni stranu i podrži sporazum, što je suprotno onome što je zastupao prije nego što je postao premijer. Čini mi se da mu nedostaje hrabrosti da to uradi. Cijenim političare sa više hrabrosti, a manje potrebe za trivijalnošću“, kaže Server za Pobjedu.

On je naglasio da Moskva nikada neće odustati od Crne Gore, niti od regiona.

„Ruski marifetluci su ponekad vrlo efikasni. Moskva je dala Podgorici i mnogim drugim glavnim gradovima regiona dobre razloge da budu privrženiji NATO-u, a ne Rusiji, koja je uostalom regionalna sila kojoj opada moć. Rusija regionu može da ponudi samo destabilizaciju, tako da će nastaviti da destabilizuje Crnu Goru. Članstvo države u Alijansi je u tome neće zaustaviti. Uostalom, zašto bi stali, Balkan je za njih strateško područje“, poručuje Server.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

1 komentar

Comments are closed.