Skupština o VDT-u 1.oktobra

By Balsa Knezevic

0409vdt1


P
oslanici Skupštine izjasniće se o kandidatima za izbor vrhovnog državnog tužioca (VDT) na sjednici koja bi trebalo da bude održana 1. oktobra, saopšteno je nakon današnje sjednice Kolegijuma. Na Kolegijumu je dogovoreno da se na tom zasijedanju parlamenta razmatraju važna pitanja, kao što je izbor VDT-a, izbor članova Državne izborne komisije (DIK), ali i razmatraju zakoni o izboru odbornika i poslanika i finansiranju političkih partija.

Predsjednik Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Milutin Simović, kazao je da je postojala dilema o tome da li izbor VDT-a može biti tema vanrednog zasijedanja, čiji je predlagač Tužilački savjet.

“Usko pravno tumačenje je to da ne može biti tema vanrednog zasijedanja, ali zahvaljujući današnjim inicijativama dogovorili smo se da ne gubimo vrijeme, nego da prva sjednica bude već u oktobru“, kazao je Simović, novinarima nakon sjednice.

Prema njegovim riječima, na Kolegijumu su se saglasili da je izbor VDT-a važna unutrašnja potreba, pojašnjavajući da će na toj sjednici doći do drugog ciklusa u njegovom izboru. On je pozvao kolege da do, dana održavanja sjednice, u otvorenom političkom dijalogu, pokušaju doći do potrebnog konsenzusa.

„Idealno bi bilo kada bi mogli da dosegnemo puni konsenzus, ali podsjetiću da je za izbor VDT-a potrebna većina od tri petine, odnosno 49 poslanika“, objasnio je Simović.

On je saopštio da bi na sjednici Parlamenta trebalo izabrati i DIK, što je, kako je naveo, novi korak u primjeni Zakona o izboru odbornika i poslanika.

Simović je, kako je rekao, predložio i da se analizira napredak u oblasti elektronske identifikacije birača.

„Predložio sam da se zajedno potrudimo da stvorimo uslove za implementaciju tog novog modela tehnologija, ali i da u okviru skupštinskog budžeta pokušamo pronaći neke pozicije uštede, kako bi time poslali poruku u participaciji u potrebnim sredstvima za impelementaciju tog modela“, kazao je Simović.

On smatra da će Vlada Crne Gore, u takvom gestu, prepoznati mogućnost da se u što skorijem roku primjeni model koji doprinosi jačanju povjerenja.

Na Kolegijumu je, kako je naveo, bilo riječi i o primjeni Zakona o finansiranju političkih partija.

„Zbog sudbine prethodnog, mora se raditi na novom zakonu po novoj metodoligiji“, rekao je Simović.

Prema njegovim riječima, postoji saglasnost da je osnova za to predlog koji će uraditi ekspertski tim Vlade Crne Gore.

„To ne treba da bude zakon koji reguliše finansiranje samo političkih parija, nego svih političkih subjekata, uključujući i političke koalicija, grupe građana, kampanje za izbor predsjednika Crne Gore“, poručio je Simović.

Dogovoreno je i da Radna grupa počne sa radom što prije, kako bi donijela Odluku o formiranju privremenog radnog tijela Skupštine Crne Gore, koje treba da se bavi skupštinskim nadzorom primjene važećih izbornih zakona.

„Privremeno radno tijelo trebalo bi da radi na sagledanju predloga koji će doći od vladinog ekspertskog tima kada je u pitanju Zakon o finansiranju političkih subjekata“, objasnio je Simović.

Radna grupa, kako je podsjetio, već je formirana i ima devet članova. U njoj su predstavnici svih poslaničkih klubova.

Na pitanje novinara u kom zakonskom roku bi se mogla očekivati primjena kompletnog paketa izbornih zakona, Simović je kazao da je Zakon o izboru odbornika i poslovnika usvojen u martu i da se nakon četiri radna mjeseca može konstatovati da je većina novih normi u tim zakonima već primjenjena.

„Od 42 izmejene u Zakonu odbornika i poslanika na prethodnim izborima većina je implementirana, ostalo je još pitanje izbora DIK-a i primjena elektronske identifikacije birača“, naveo je Simović.

0409vdt2On je kazao da takvim stanjem svi moraju biti zadovoljni, i oni koji pobjeđuju, i oni koji gube na izborima. Šef Kluba poslanika Demokratskog fronta (DF), Goran Danilović, kazao je da se na današnjem sastanku Kolegijuma nije desilo ništa važno, već su samo dogovorena određena tehnička pitanja.

On je rekao da se sjednica parlamenta očekuje 1. oktobra i da će se tada glasati o VDT-u i birati nova DIK.

„Konstatovali smo da imamo veliku i ozbiljnu političku krizu u državi i VD stanje u mnogim oblastima, državnom, lokalnom, tužilačkom i mnogim drugim, da su nam mnogi rokovi prošli i da, ne našom, krivicom već krivicom DPS-a, postoji trka sa vremenom“, rekao je Danilović.

„Od 1. novembra mi nemamo uslove da biramo i da budemo birani, nema elektronske identifikacije birača, zakon ne možemo primjenjivati parcijalno“, ocijenio je Danliović.

On smatra da problem predstavljaju temeljni zakoni, kao što je Zakon o izbou odbornika i poslanika, kao i Zakon o finansiranju političkih partija.

Danilović je rekao da nedefinisano VD stanje odgovara DPS-u i da ta partija tako zloupotreblajva svoju parlamentarnu većinu.

„VDT će biti naša obaveza i moramo se izjasniti o čuvenom drugom krugu. Kada je u pitanju DF, blagovremeno ćemo saopštiti svoj stav“, kazao je Danilović.

On je ocijenio da Tužilački savjet ne može da se pohvali da je radio svoj posao na odgovarajući način, podsjetivši da je godišnji izvještaj tog organa pao.

„Najveći nedostatak svim kandidatima je to što ih je predložio takav Savjet“, poručio je Danilović.

Na pitanje novinara, da li će DF prisustvovati tom zasijedanju parlamenta, Danilović je kazao da će oni raditi svoj posao u Skupštini sve dok ne dođe do dijaloga i konsultacija sa opozicijom oko bojkota rada parlamenta zbog situacije u Herceg Novom i Kolašinu.

„Minimum koji ćemo mi tog dana uraditi, bez konsultacija sa ostatkom opozicije, je da ne glasamo za VDT-a i pozvaćemo kolege iz Socijalističke narodne partije (SNP) na dijalog kako bi se dogovorili šta dalje sa bojkotom. Naš poziv i dalje važi i vidjećemo šta će biti“, rekao je Danilović.

Izvor: Mina

Izvor: Analitika

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!